Zvláštní školy budou učit jen mentálně postižené a změní název

Zvláštní školy by měly vzdělávat jen děti s mentálním postižením. Nemělo by se už stát, že na ně budou přeřazeni žáci, kteří jsou schopni absolvovat základní školu, ale učitelé si s nimi jen nevědí rady, řekl ČTK ředitel ministerského odboru speciálního školství Jiří Pilař. Zvláštní škola také změní název. Musí se přejmenovat na základní školu praktickou. Nařizuje to nový školský zákon, který platí od ledna, a vyhláška o vzdělávání dětí se speciálními vzdělávacími potřebami. Zvláštní školy budou ale ještě nějakou dobu existovat. Ministerstvo jim dalo čas na to, aby zažádaly o přejmenování.

O údajně neoprávněném zařazování dětí do zvláštních škol hovoří zejména Romové. Skupinka Romů z Ostravska si kvůli tomu nyní stěžuje na diskriminaci při vzdělávání u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. "Snažíme se, aby bylo co nejvíce dětí i se speciálními vzdělávacími potřebami v běžných školách. Ale když je pedagogové nedokážou vzdělávat, tak mohou být na základě souhlasu rodičů a vyjádření odborníků umístěny do speciální školy," uvedl Pilař. Speciální školy vzdělávají děti s poruchami chování nebo učení.

Ředitelka zvláštní školy v Žatci Zdeňka Hamousová si myslí, že ve zvláštních školách není příliš mnoho dětí, které by na ně nepatřily. "Na naší škole jsme dosud měli jen děti s mentálním postižením," řekla ČTK. Myslí si, že by si ředitelé škol nedovolili zařadit dítě do zvláštní školy neoprávněně. S tím souhlasí i ředitelka speciálních škol v Lounech Beata Kurillová. Podle ní například romské děti ve zvláštních školách automaticky nekončí. Přeřazení dítěte vždy předchází jednání s rodiči, kteří musí s tímto krokem souhlasit, uvedla. Obě ředitelky mají zkušenosti s tím, že za nimi rodiče chodí a žádají je, aby přijaly jejich dítě, i když je schopno základní školu absolvovat. Shodují se, že to rodiče dělají kvůli své pohodlnosti. Zvláštní škola na děti totiž neklade takové nároky a rodiče se s nimi nemusí doma tolik učit. Děti žadatelů absolvují psychologické vyšetření. "Pokud se ukáže, že nemá takové problémy, aby muselo být zařazeno na zvláštní školu, nepřijmeme ho," podotkla Hamousová. Někdy také vrací dítě zpět do základní školy, když je zjevné, že ji s pomocí rodičů zvládne.