Zrušení národní telekomunikační firmy není riziko, tvrdí znalci

Zrušení národního telekomunikačního operátora pro krizové situace, kterým byl do června Český Telecom, neznamená pro stát bezpečnostní riziko. Vyplývá to ze zprávy ministerstva informatiky, jíž se má v úterý zabývat Bezpečnostní rada státu. Podle mluvčí ministerstva Kláry Volné mohou nyní v případě ohrožení své služby poskytovat i jiní operátoři, například provozovatelé mobilních sítí. "Kvalita poskytování služeb pro potřeby krizové komunikace po zrušení národního operátora je dostatečně zajištěna," uvádí se v předkládaném materiálu. Na jeho vypracování s ministerstvem informatiky spolupracovaly ministerstva obrany, vnitra, Národní bezpečnostní úřad a Český telekomunikační úřad.

Provozovatelé telekomunikačních sítí mají povinnost přednostně poskytnout svá zařízení státu v případě krize, k níž patří nouzový stav, stav ohrožení státu či válka. Vláda jmenovala Telecom národním operátorem pro účely krizového plánování a spolupráci s ostatními státy Severoatlantické aliance v roce 2002. Její usnesení se ale dostalo do rozporu s novým zákonem o elektronických komunikacích a pravidly EU. Podle dřívějšího vyjádření Volné popírá mimo jiné princip liberalizace a významu konkurenčního prostředí a narušuje volný přístup všech podnikatelů. Letos v červnu Český Telecom ovládla španělská společnost Telefónica.

Po nedávných teroristických útocích na Londýn vlády mnoha evropských zemí včetně české uvažují o vytvoření pravomoci, která by jim umožnila přikázat vypnutí mobilních sítí. Právě pomocí mobilních telefonů totiž teroristé zřejmě odpálili nálože v londýnském metru a městském autobusu. Telekomunikační firmy však zajímá, zda by jim někdo uhradil ušlé příjmy, či zda by opatření nešlo zneužít v konkurenčním boji.