Zlínský festival přišel kvůli protestu filmařů o čtyři filmy

Zlínský Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež přišel kvůli protestu českých filmařů a producentů o čtyři filmy. Nejvíce se dotkl přehlídky hraných filmů zemí Visegrádu, z něhož vypadly tři české snímky. Odborná porota v této soutěžní sekci zhodnotí pouze čtyři filmy, řekl novinářům umělecký ředitel festivalu Petr Koliha. Soutěž celovečerních hraných debutů přišla také o jediný český film, snímek Restart. Festival během týdne nabídne divákům 410 snímků z 35 světových kinematografií. Převážná část přehlídky je věnována ruskému filmu.

V hlavních soutěžích hraných filmů festivalu zůstal po dohodě s filmaři pouze film Rafťáci a Anděl páně. Většina dalších českých snímků nebude soutěžit, ale producenti souhlasí s jejich promítáním. Film Fimfárum 2, Štěstí a Žralok v hlavě diváci na přehlídce vůbec neuvidí. "Čeští filmaři a producenti protestem ošidili především diváky. Kdyby přišli před zahájením přehlídky a informovali nás o svém záměru, tak bychom se jistě dohodli na nějaké jiné formě protestu," uvedl umělecký ředitel. Zároveň producenty a tvůrce vyzval, aby již nenarušovali chod festivalu a organizátory tak nechali pracovat.

Tvůrci českých filmů v pátek oznámili úplné stažení svých snímků z festivalových pláten na protest proti politikům, kteří nepřijali novelu zákona o české kinematografii. Předseda Asociace producentů v audiovizi (APA) Pavel Strnad již dříve uvedl, že tento krok nebyl namířen proti divákům.

K protestům, které ve středu zahájili zástupci České filmové komory, Asociace producentů v audiovizi, Unie filmových distributorů, České filmové a televizní akademie a další subjekty z oboru, se ve čtvrtek přidali studenti FAMU včetně jejího vedení. V úterý večer se zavřel český stánek na filmovém festivalu v Cannes a přestalo fungovat České filmové centrum. Novela měla zhruba ztrojnásobit částku určenou na podporu nových českých filmových projektů na přibližně 220 milionů korun ročně. Předpokládala, že majitelé kin by odváděli do fondu dvě procenta z výnosů ze vstupného, distributoři video a DVD nosičů tři procenta z výnosů, televize tři procenta z výnosů reklamy a teleshoppingu. Veřejnoprávní televize, která reklamu utlumuje, měla odvádět půl procenta ročně.

Autor: Peter Gabaľ