Živnostníci musí dávat účtenky při nákupu nad 50 Kč, ODS neuspěla

Povinnost živnostníků dávat ke každému nákupu nad 50 korun zákazníkovi účtenku se nezmění. Občanští demokraté v pátek ve sněmovně neuspěli se svým návrhem tuto povinnost zrušit. Opatření, které bylo přijato letos na jaře, tak od 1. července vstupuje v platnost. Za nesplnění povinností vydávat účtenky hrozí živnostníkům pokuta až milion korun.

S rozhodnutím poslanců nesouhlasí ministr průmyslu a obchodu Milan Urban. "Je to tedy horké téma pro jednání s kolegou (ministrem financí) Bohuslavem Sobotkou. Přinejmenším budu požadovat, aby byla platnost (tohoto opatření) posunuta k datu platnosti zákona o registračních pokladnách, tedy k 1. lednu 2007. Podnikatelé by tak do té doby nemuseli ručně vypisovat paragony," řekl dnes ČTK Urban, podle kterého vydávání účtenek živnostníkům výrazně zkomplikuje práci.

"Jde o neúspěšný pokus vlády o boj s šedou ekonomikou. Tato snaha by se měla ubírat jiným směrem, ne bazírovat na takovýchto maličkostech," doplnil prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek. Opatření navíc podle něj do jisté míry supluje platnou povinnost prodávajícího vydat paragon na zboží, pokud o to zákazník požádá.

Předseda poslanců ČSSD a sněmovního rozpočtového výboru Michal Kraus ale poznamenal, že Sdružení na ochranu spotřebitelů, zavedení účtenek vítá. "Vítají to veřejně a určitě vědí proč. Protože každý obchodník by měl mít registrační pokladnu nejen proto, aby nešidil stát, ale aby také nešidil spotřebitele. Jestliže bude mít registrační pokladnu, tak je přece úplně jedno, jestli účtenka bude na deset, 50 nebo 1000 korun," řekl.