Zevrubné zprávy IOS kritizují přístup ČR k Romům a stav soudnictví

Zevrubné hodnocení romské otázky v České republice a detailní analýzu českého soudnictví obsahují první zprávy nevládní organizace Institut otevřená společnost (Open Society Institute, IOS), které byly zveřejněny ve čtvrtek v Bruselu. Měsíc před pravidelnými posudky Evropské komise přinášejí dosti přesný a kritický obrázek situace v těchto dvou citlivých oblastech s jasným cílem komisi ovlivnit.

První dokument dospívá k závěru, že česká vláda sice uznala existenci diskriminace vůči romské menšině a rozběhla působivý program zaměřený na její nápravu, skutečná situace se však výrazně nezměnila. ČR nemá k dispozici adekvátní právní rámec k postihování diskriminace; tam, kde předpisy existují, nejsou dostatečně aplikovány a vynucovány.

Meziministerský výbor pro záležitosti Romů nemá dost prostředků, ani sílu přimět ministry ke splnění jejich závazků. Navzdory loňské vládní kampani pod heslem tolerance se množí rasistické projevy a počet členů rasistických organizací roste. Nálada veřejnosti vůči Romům se nezlepšuje. Soudy jen nerady kvalifikují násilí proti Romům jako rasismus a občané romské národnosti se jen málokdy dočkají spravedlnosti v případě diskriminačního postupu úřadů.

Zpráva o soudnictví ČR chválí za značný pokrok v reformách, za posílení významu a role soudců i jejich finančního zázemí. Reformy je však třeba ještě dotáhnout do konce, zejména pokud jde o vliv státního aparátu na soudnictví, o finanční nezávislost soudů na vládě a také o nedobrou pověst justice ve veřejném mínění. IOS se nelíbí, že administrativa soudů je přímo závislá na ministerstvu spravedlnosti, které jmenuje předsedy soudů, zasahuje do jejich kariér a rozhoduje o jejich odchodu do důchodu, což vyvolává pochybnosti o nezávislosti soudů a o ovlivnitelnosti soudců. Za podivné považuje, že soudci mnohdy pracují ve vysokých funkcích na ministerstvu, ačkoli se to neslučuje s jejich nezávislým postavením. Systém financování soudů označuje za neprůzračný a materiální situaci za relativně špatnou, zejména pokud jde o pracovní podmínky soudců a vybavení jejich pracovišť.

Autoři zpráv se netajili nadějí, že výrazně ovlivní Evropskou komisi, která zveřejní své výroční posudky na všechny kandidátské země 13. listopadu. Mluvčí komise Jean-Christophe Filori posléze připustil, že stanoviska, názory a informace nevládních organizací jako významných zástupců občanské společnosti jsou pro komisi stejně silnou inspirací jako podklady, jež jim poskytují vlády kandidátských zemí.

Autor: Eva Petržílková