Ženská lobby z EU vyzvala Topolánka k omluvě za slova o rovnosti

Evropská ženská lobby (EWL) požaduje po českém premiérovi Mirku Topolánkovi veřejnou omluvu za jeho slova o rovných šancích pro ženy a muže a o integraci cizinců. Současně vyzvala Evropskou komisi k tomu, aby rychle připravila rámec pro prosazování rovnosti a potírání diskriminace v členských zemích sedmadvacítky. ČTK o tom informovala Česká ženská lobby. EWL zastřešuje 4000 neziskových organizací ze zemí EU. V Evropské komisi a Evropském parlamentu se mimo jiné snaží prosazovat opatření na podporu rovných šancí pro obě pohlaví. Členem EWL je Česká ženská lobby, která sdružuje 21 organizací.

Premiér Topolánek pobouřil aktivistky svým vyjádřením při oficiálním českém zahájení Evropského roku rovných příležitostí pro všechny začátkem dubna. Prohlásil: "Žena se může svobodně rozhodnout děti nemít, a pak jsem přesvědčen, že má stejné příležitosti uplatnění jako muž." Podle předsedy vlády je také přínosnější asimilace cizinců než integrace a multikulturalismus. Prezidentka EWL Kirsti Kolthoffová vyzvala Topolánka k omluvě dopisem. Jeho vystoupení označila za "ostudnou řeč, která znevažuje ženy a znevýhodněné skupiny". Topolánek podle ní popřel základní hodnoty jako rovnost a zásada nediskriminace, na kterých EU stojí. Kolthoffová dodala, že je nepřijatelné, aby se podobným způsobem vyjadřoval představitel členského státu EU.

Kvůli výrokům českého premiéra se EWL obrátila i na eurokomisaře Vladimíra Špidlu, do jehož působnosti rovné šance spadají. Upozornila ho na Topolánkovy výroky. Špidla se pražského zahájení evropského roku účastnil, premiérův projev si vyslechl. Podle Kolthoffové "tato nešťastná událost (premiérovo vystoupení) odhalila naléhavost" vytvoření zákonných opatření a politických postupů, které by k zajištění rovnosti mezi pohlavími a k odstranění diskriminace znevýhodněných v členských zemích vedly.