Zeman vyznamenal 35 osobností, Řádem bílého lva letce Františka

Prezident Miloš Zeman udělil u příležitosti oslav vzniku Československa státní vyznamenání 35 osobnostem. Nejvyšší státní vyznamenání Řád bílého lva propůjčil ve Vladislavském sále na Pražském hradě in memoriam československému letci z druhé světové války Josefu Františkovi. Řád Tomáše Garrigua Masaryka také in memoriam obdržel politik František Kriegel, který jako jediný odmítl v roce 1968 podepsat takzvaný Moskevský protokol legalizující okupaci Československa. Medailí Za hrdinství prezident vyznamenal studenta Petra Vejvodu, který loni přišel o život, když bránil spolužačku před útokem psychicky nemocné ženy ve škole ve Žďáru nad Sázavou. Medaili převzal Petrův otec, účastníci ceremoniálu jeho synovi tleskali vestoje. Zeman v projevu před udělením vyznamenání uvedl, že oceňuje lidi statečné a lidi práce. Stejně jako se říká, že v každé kapce vody je skryt celý oceán, tak v každém lidském příběhu vyznamenaných osobností je kus historie, řekl prezident.

Medaile Za zásluhy Zeman udělil 32 lidem. Mezi oceněnými je třeba fotbalista a čerstvý viceprezident týmu Juventus Turín Pavel Nedvěd či koulařka Helena Fibingerová, ale také několik bývalých ministrů. Medaili získali in memoriam ministr kultury a Zemanův blízký přítel Pavel Dostál a Eduard Janota, ministr financí ve vládě Jana Fischera. Ocenění převzal i bývalý ministr dopravy a dopravní expert Petr Moos a předlistopadový ministr zemědělství Miroslav Toman.

Z oblasti umění prezident udělil medaili zpěvákovi Václavu Neckářovi, básníku Jiřímu Žáčkovi či herečce Libuši Šafránkové. Ze zdravotních důvodů se nemohla slavnostního večera účastnit, ocenění za ni převzala její sestra Miroslava. Zeman jí spolu s vyznamenáním předal tři lískové oříšky na větvičce v narážce na oblíbenou filmovou pohádku, kde Šafránková hrála Popelku. Medaile převzali hudebníci František Ringo Čech a Ladislav Štaidl a také houslista Pavel Šporcl. Mezi oceněnými byla podle očekávání herečka Jitka Frantová Pelikánová. Její jméno vyvolalo protesty kvůli její údajné spolupráci s komunistickou Státní bezpečností (StB).

Medaile byla udělena také novináři Janu Petránkovi, kritikovi Antonínu J. Liehmovi a in memoriam bývalému redaktorovi ČTK a zachránci několika stovek československých Židů v Itálii Karlu Weirichovi. Medaili Za zásluhy získal i zakladatel babyboxů Ludvík Hess. Ze zdravotních důvodů na Hrad nepřišel, vyznamenání převzala jeho vnučka. Osobně medaili Za zásluhy převzala zakladatelka českého hospicového hnutí Marie Svatošová, plastický chirurg Bohdan Pomahač, odborník na ústavní právo Václav Pavlíček a končící plzeňský biskup František Radkovský. Zeman ocenil také několik podnikatelů. Medaili si tak z Hradu odnesl generální ředitel Madety Milan Teplý, vlastník Preciosy Ludvík Karl, zakladatel firmy Jablotron Dalibor Dědek a majitel společnosti Juta Jiří Hlavatý.