Ze sportu:

Čeští sportovci budou na zimních olympijských hrách v Soči v příštím roce nosit oblečení se vzorem inspirovaným první československou poštovní známkou z dílny malíře Alfonse Muchy. Vizualizaci slavnostně představili v Praze zástupci Českého olympijského výboru a přítomen byl také slavný tenista Ivan Lendl, jehož sbírka Muchových plakátů je v Obecním domě k vidění. Identita Českého olympijského týmu má inspiraci v lipových listech a srdcích na okraji desetihaléřové známky. Logo v barvách červené, modré a zlaté vytvořil stejně jako pro OH v Londýně akademický malíř Milan Jaroš.

Hokejová reprezentace se v úterý v Praze sešla před odletem na mistrovství světa ve Stockholmu. K národnímu týmu se připojila první posila ze zámořské NHL, plánovaná brankářská jednička Ondřej Pavelec. Obránce Ladislav Šmíd se k mužstvu připojí ve středu krátce před odletem přímo na letišti, dalších osm hráčů se bude kouči Aloisi Hadamczikovi hlásit přímo ve Stockholmu.

Trenér Petr Rada ukončil po vzájemné dohodě působení u fotbalistů Slavie Praha. Do konce sezony tým převezme dosavadní kouč slávistické juniorky Michal Petrouš, který první tým vedl už v letech 2010 a 2011. Jeho asistentem bude Ivo Knoflíček. Klub o tom informoval na svém webu.

Po dvouleté pauze zaviněné mateřskou dovolenou se do národního týmu basketbalistek vrací rozehrávačka Veronika Bortelová. Kapitánka týmu z mistrovství Evropy 2011 figuruje v širší nominaci trenéra Lubora Blažka pro červnový evropský šampionát ve Francii. Naopak podle očekávání chybějí dlouholeté opory Hana Horáková a Eva Vítečková, které se rozhodly letošní reprezentační sezonu vynechat. Mezi 17 povolanými hráčky jsou i čtyři novicky.

Radek Štěpánek poprvé po návratu k tenisu po operaci krční páteře vyhrál zápas dvouhry na okruhu ATP. V Mnichově v prvním kole vydřel postup přes sedmého nasazeného Michaila Južného z Ruska po třísetové a dvě a půl hodiny trvající bitvě 6:4, 5:7 a 6:4.

Brankář Jakub Štěpánek a útočníci Jakub Klepiš a Jaroslav Svoboda nebudou v příští sezoně pokračovat v dresu Lva Praha. Všem končí v týmu českého účastníka Kontinentální ligy smlouvy. Uvedly to oficiální internetové stránky Lva. Nejproduktivnější hráč Lva Klepiš míří podle zákulisních informací do Anaheimu v NHL.

Volejbalisté Ostravy sesadili z domácího trůnu České Budějovice. Až pátý tým dlouhodobé části extraligy porazil v šestém finálovém utkání loňského šampiona 3:2 a po celkovém vítězství 4:2 na zápasy vrátil do Ostravy mistrovský titul po sedmi letech. Rozhodující sadu domácí získali 19:17 poté, co prohrávali 9:13.

Hokejový útočník Jan Kovář z Plzně ovládl slavnostní zakončení extraligy. Na galavečeru v pražském klubu SaSaZu převzal cenu pro Hokejistu sezony i nejlepšího hráče play off, kterou uděluje MfDnes. Člen reprezentačního kádru pro nadcházející mistrovství světa se tak stylově rozloučil s domácí nejvyšší soutěží, neboť v příští sezoně bude hrát za Magnitogorsk v Kontinentální lize.

Hokejový útočník Petr Ton ze Sparty patří mezi vyhlášené střelce a ceny získává zejména za ofenzivní schopnosti. Redaktoři České tiskové kanceláře jej ale letos vyhlásili Nejslušnějším hráčem extraligy. Devětatřicetiletá opora pražského týmu nasbírala v 55 zápasech včetně play off pouze šest menších trestů.

Karel Abraham nechce dva týdny po zlomenině klíční kosti chybět na startu motocyklové Velké ceny Španělska. Jezdec třídy MotoGP se rozhodl nastoupit v Jerezu do pátečních tréninků, a pokud mu to zdravotní stav dovolí, rád by absolvoval celý závodní víkend.

Autor: Jan Charvát