Ze sportu:

Čeští házenkáři prohráli v utkání kvalifikace o účast na evropském šampionátu s Německem v Halle 23:28. Soupeř jim vrátil čtvrteční porážku z Brna a o skóre se před ně dostal na druhé místo ve skupině 2. Tabulku vede Černá Hora o dva body před Německem a Českem. O dvou postupujících na mistrovství do Dánska v příštím roce rozhodnou poslední dvě kola kvalifikace v červnu. Češi se nejprve představí na půdě posledního Izraele a poté skupinu zakončí domácím duelem s Černohorci.

Čeští tenisté postoupili do semifinále Davisova poháru. Obhájci titulu porazili v Astaně domácí Kazachstán 3:1. Utkání rozhodl Lukáš Rosol, který v úvodní dvouhře zdolal Jevgenije Koroljova 7:6, 6:7, 7:6 a 6:2 za pomoci 31 es. Výhra českého týmu zároveň znamená, že se v pondělí poprvé posune do čela daviscupového žebříčku. V semifinále čeští tenisté vyzvou 13. až 15. září buď doma Argentinu, nebo pojedou do Francie.

Fotbalisty Českých Budějovic se podle šéfa klubu Karla Poborského snažil před pátečním zápasem první ligy s Příbramí soupeř ovlivnit. Bývalý reprezentant to řekl Nedělnímu Sportu. Poslední tým tabulky Dynamo v důležitém souboji o záchranu podlehlo Příbrami 0:1 gólem z penalty a Poborský si hned po utkání stěžoval na tendenční řízení sudího Drahoslava Drábka. Prezident příbramského fotbalového klubu Jaroslav Starka odmítá tvrzení Poborského. Podle Starky se Poborský v emocích unáhlil. O tom, že by za výroky hnal Poborského k disciplinární komisi, neuvažuje.

Dva góly útočníka Marka Bakoše zajistily plzeňským fotbalistům výhru 2:1 v zápase 22. kola proti Teplicím. Hostům nepomohlo ani snížení Francise Litsingiho z první minuty nastaveného času. Západočeši se tak díky lepšímu skóre vrátili na první místo tabulky před pražskou Spartu, ale oba rivalové mají stejný počet bodů. Teplice naopak dál zůstávají v sestupové propasti na předposledním místě.

České hokejistky prohrály v úvodním utkání boje o udržení na mistrovství světa v Ottawě se Švédskem 1:2 po samostatných nájezdech. Na branku Lisy Johanssonové z první třetiny odpověděla v 51. minutě Alena Polenská, ale v rozstřelu rozhodla Emma Eliassonová.

Čtyřhra na tenisovém turnaji v americkém Charlestonu bude mít českou vítězku. Do finále na tamní zelené antuce po roce opět postoupila Lucie Šafářová, která se pokusí s Francouzkou Kristinou Mladenovicovou navázat na loňský triumf po boku Rusky Anastasji Pavljučenkovové. Jejich soupeřkami bude česko-americký pár Andrea Hlaváčková, Liezel Huberová.

Snowboadistka Šárka Pančochová se rozloučila s letošní sezonou vítězstvím. V americkém Breckenridge ovládla slopestyle v ryze ženské soutěži Supergirl Community Cup.

Brankář Ondřej Pavelec si v sobotním utkání NHL připsal 30 úspěšných zákroků a v bitvě dvou celků bojujících o účast v play off vychytal výhru Winnipegu nad Philadelphií 4:1. Jets tak ukončili sérii pěti porážek. Jaromír Jágr ve druhém zápase v dresu Bostonu nebodoval a Bruins v duelu o první místo v tabulce Severovýchodní divize prohráli na ledě Montrealu 1:2. Vítězný gól Canadiens vstřelil ve 21. minutě po asistenci Tomáše Plekance Michael Ryder. Martin Hanzal gólem a asistencí přispěl k výhře Phoenixu nad Coloradem 4:0.

Házenkářky Poruby, Veselí nad Moravou i Slavie Praha uzavřely základní část interligy vítězně a rozšířily svůj bodový zisk před nadstavbovou částí, ve které budou společně s Mostem bojovat o český titul. Hráčky Baníku zakončily společnou část česko-slovenské soutěže už ve středu, kdy oslavily premiérové interligové zlato.

Motocyklový závodník Jakub Kornfeil zajel v Kataru v kvalifikaci na první Velkou cenu sezony v třídě Moto3 sedmý čas. Do úvodního závodu mistrovství světa tak v neděli pod umělým osvětlením vyrazí z třetí řady. V královské MotoGP obsadil navrátilec do šampionátu Lukáš Pešek patnácté místo, Karel Abraham osmnácté.

Autor: Jan Charvát