Ze sportu:

Rychlobruslařka Martina Sáblíková vybojovala na mistrovství světa v Soči v závodu na 3000 metrů stříbrnou medaili. Vyhrála nizozemská favoritka Ireen Wüstová, s níž česká obhájkyně titulu prohrála o 2,37 sekundy. Dvojnásobná olympijská vítězka získala na trojce třetí světové stříbro v kariéře, tituly má v bohaté sbírce dva. V sobotu ji čeká obhajoba prvenství na pěti kilometrech. Pětadvacetiletá Sáblíková letos sedmým rokem za sebou ovládla hodnocení Světového poháru na dlouhých tratích, přestože laborovala se zády. Jakoukoli medaili ze tří kilometrů na MS v Soči proto považovala předem za velký úspěch.

Čtyři nové hráče zařadil trenér české hokejové reprezentace Alois Hadamczik do přípravy před mistrovstvím světa. Na pondělním srazu v Kravařích se budou hlásit brankář Pavel Francouz, obránce Michal Barinka a útočníci Vladimír Svačina s Petrem Tenkrátem. Původně byl povolán i obránce Milan Doudera, ten se ale omluvil, neboť jde na operaci s ramenem.

Tenista Radek Štěpánek je po operaci vyhřezlé ploténky připraven vrátit se do davisupového týmu a pomoci obhájcům titulu ve čtvrtfinále proti Kazachstánu. Hrdina loňského finále proti Španělsku už má za sebou na Floridě devět ostrých dnů tréninku a věří, že v Astaně bude od 5. do 7. dubna hrát.

Eva Samková uzavřela sezonu sedmým místem ve snowboardcrossu ve finále Světového poháru v Sierra Nevadě a v konečném pořadí seriálu klesla na čtvrté místo. Z vítězství se radovala už jistá majitelka křišťálového globu Dominique Maltaisová z Kanady.

Český hokejista Jaromír Jágr zaznamenal ve středečním utkání NHL tři body za gól a dvě nahrávky, přesto s Dallasem prohrál v Coloradu 3:4. Po akcích jedenačtyřicetiletého útočníka, který v předchozích čtyřech zápasech vůbec nebodoval, vedli Stars 2:0 a 3:2. V závěrečné třetině ale domácí i díky asistenci Jana Hejdy skóre otočili.

Tenista Lukáš Rosol porazil na úvod turnaje v Miami Lucemburčana Gillese Müllera 7:5, 6:4 a ve druhém kole vyzve světovou jedničku Srba Novaka Djokoviče. Obhájce titulu měl v prvním kole volno. Na vydařené vystoupení v kvalifikaci navázala Karolína Plíšková, vítězka nedávného turnaje v Kuala Lumpuru smetla v českém souboji Lucii Hradeckou 6:2, 6:1 a čeká ji někdejší první hráčka světa Dánka Caroline Wozniacká.

Antonín Hájek obsadil v kvalifikaci na páteční závod Světového poháru v letech na lyžích v Planici druhé místo. Spolu s ním postoupil z osmé pozice Lukáš Hlava a oba ve startovní listině doplní Jana Maturu, který měl účast předem jistou na základě svého postavení v průběžném pořadí SP.

Český biker Jaroslav Kulhavý se Švýcarem Christophem Sauserem v závodě Cape Epic v Jižní Africe po třech smolných etapách konečně uspěli a ujali se vedení v průběžném pořadí. Čtvrtou etapu z Tulbaghu do Wellingtonu vyhráli s náskokem více než 18 minut a vrátili se do žlutého dresu, který jim patřil po vítězném prologu.

Autor: Jan Charvát