Ze sportu

Snowboardistka Ester Ledecká se stala poprvé juniorskou mistryní světa. Česká naděje v tureckém Erzurumu ovládla paralelní obří slalom. Ve finále porazila Rakušanku Tanju Bruggerovou. Ledecká získala v Turecku pro českou výpravu druhé zlato. Titul před ní vybojovala také Eva Samková."Raději jsem nic neplánovala, ale doufala jsem, že bych se mohla dostat mezi nejlepších pět. Ale nedalo se s tím počítat, je zde řada zkušených závodnic, i o dva roky starších," řekla Ledecká na webu sport-invest.cz. O životním výsledku mluvit nechtěla.

Akrobatická lyžařka Nikola Sudová skončila sedmá na mistrovství světa v norském Vossu. Česká jezdkyně nepostoupila o dvě setiny bodu do superfinále. Pozici nejlepší jezdkyně v boulích potvrdila Hannah Kearneyová z USA, která získala zlato znovu po osmi letech.

Fotbalisté pražské Slavie získali výraznou posilu pro jarní části první ligy. Do Edenu se po více než třech letech vrací ofenzivní záložník Rudolf Skácel, který neprodloužil smlouvu ve skotském Dundee United. S jedenáctým týmem ligové tabulky podepsal kontrakt do konce sezony.

Hokejový útočník Jaromír Jágr ovládl první kolo ankety Zlatá hokejka. V hlasování trenérů, funkcionářů a novinářů získal hvězdný útočník Dallasu, který při výluce v NHL začal sezonu v dresu mateřského Kladna, získal 571 bodů. Druhý je Tomáš Plekanec z Montrealu, třetí Marek Židlický z New Jersey. Oba přitom stejně jako Jágr hráli až do ledna v extralize za Kladno.

Česká tenistka Karolína Plíšková skončila v Indian Wells v kvalifikaci. Vítězka turnaje v Kuala Lumpuru, kde získala v neděli svůj první titul na okruhu WTA, po rychlém přesunu z Thajska do Kalifornie podlehla v 1. kole kvalifikace Rusce Olze Pučkovové ve dvou setech 4:6 a 2:6.

Fotbalisté Plzně ve čtvrtek zahájí boj s Fenerbahce Istanbul v osmifinále Evropské ligy, přičemž jedním z hlavních cílů Viktorie bude doma neinkasovat. Pokud nedovolí soupeři dát gól, věří Západočeši, že v odvetě v Istanbulu budou mít velkou šanci na postup mezi osm nejlepších týmů soutěže.

Český hokejista Tomáš Kundrátek vstřelil svůj premiérový gól v NHL a navíc si připsal i asistenci u vítězné branky, kterou Washington v zápase s Bostonem završil v prodloužení obrat z 0:3 na 4:3. Tříbrankové manko nabrali Capitals už v první třetině, k čemuž dvěma asistencemi přispěl David Krejčí.

Zdeněk Štybar s belgickým týmem Omega Pharma-QuickStep vyhráli časovku na úvod etapového závodu seriálu WorldTour Tirreno-Adriatico. Stáj Saxo-Tinkoff s Romanem Kreuzigrem obsadila osmé místo a druhodivizní cyklistický tým NetApp s třetím českým účastníkem Janem Bártou byl dvanáctý.

Autor: Jan Charvát