Ze sportu:

Tenista Tomáš Berdych zůstal ve světovém žebříčku na šestém místě. Díky finálové účasti na turnaji v Dubaji mu v pořadí ATP přibylo 195 bodů, pátý Španěl Rafael Nadal se mu však po výhře v Acapulku vzdálil. S velkým náskokem dál vede Berdychův dubajský přemožitel Novak Djokovič.

V ženském pořadí je Petra Kvitová dál sedmá, na prvním místě setrvala Američanka Serena Williamsová. Karolína Plíšková, která v Kuala Lumpuru získala první titul na okruhu WTA, se posunula ze 127. příčky na 84. pozici, což je její životní maximum.

Jaromír Jágr zpečetil gólem v předposlední minutě nedělního utkání NHL vítězství Dallasu 4:1 nad hokejisty St. Louis. Jedenačtyřicetiletý útočník skóroval poprvé v sezoně ve dvou po sobě jdoucích zápasech.

Český hokejový útočník Ondřej Palát byl z farmy v týmu Syracuse Crunch z nižší soutěže AHL povolán do prvního mužstva Tampy Bay. Jednadvacetiletý odchovanec Vítkovic by si tak mohl odbýt premiéru v NHL. Informovala o tom agentura Sport Invest, která Paláta zastupuje.

Marek Jarolím si jako třetí český fotbalista vyzkouší čínskou superligu. Z Teplic ho získal na přestup celek Chang-čou Greentown, kde zkušený záložník podepsal smlouvu na dva roky s opcí na další rok. Informoval o tom web čínského klubu.

Trenér běžců na lyžích Miroslav Petrásek po příští olympijské sezoně u reprezentace skončí. Petrásek to řekl deníkům Sport a MfDnes na mistrovství světa ve Val di Fiemme, kde se běžcům nedařilo.

Jan Veselý v neděli téměř po měsíci nastoupil do utkání NBA a šesti body pomohl Washingtonu k výhře 90:87 nad Philadelphií. Český basketbalista naposledy sporadicky zasáhl do hry 8. února proti Brooklynu, následujících osm zápasů jen sledoval.

Mistr Evropy Pavel Maslák zůstal druhý v halových světových tabulkách v běhu na 400 metrů i po americkém šampionátu. Jeho vítěz Jeremy Wariner dosáhl času 45,82 sekundy, čímž souboj na dálku s českým rekordmanem prohrál o 16 setin.

V hokejové extralize i v první lize by v příští sezoně mělo startovat více juniorů. Výkonný výbor Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) schválil návrh ředitele extraligy Josefa Řezníčka, na jehož základě mohou kluby ke každému soutěžnímu utkání nominovat dva brankáře bez věkového omezení a nejvýš sedmnáct hráčů ve věku od 20 let. Další tři hráči mohou být jen junioři, tj. hráči do 19 let, v příští sezoně půjde o ročník 1994 a mladší.

Helena Suková nebyla přijata do tenisové Síně slávy v Newportu. Vítězka 14 grandslamových titulů ve čtyřhře a mixu byla nominována loni v září, stejně jako wimbledonský vítěz Michael Stich z Německa ale neprošla výběrem po několikaměsíčním hlasování novinářů.

Autor: Jan Charvát