Ze sportu

Předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta v souvislosti s korupční kauzou požádal o pomoc evropskou asociaci UEFA. Ta mu poskytne rady v rámci konzultací, ve hře je i disciplinární inspektor. Šéf českého fotbalu se tak rozhodl kvůli velkému tlaku, který v kauze vytváří zejména majitel podezřelé Viktorie Plzeň Tomáš Paclík. Pelta to řekl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Rychlobruslařka Karolína Erbanová obsadila na Světovém poháru v Naganu šesté místo v závodu na 1000 metrů, na poloviční trati skončila sedmá.

Čeští biatlonisté vybojovali páté místo ve štafetě Světového poháru v Hochfilzenu. Tým ve složení Michal Šlesingr, Ondřej Moravec, Tomáš Krupčík a Zdeněk Vítek se na prvních dvou úsecích držel dokonce na medailových pozicích, nakonec ho ale v premiérovém štafetovém závodu sezony od stupňů vítězů dělila jedna minuta. Ženské kvarteto Veronika Vítková, Gabriela Soukalová, Jitka Landová a Veronika Zvařičová skončilo desáté, i když na druhé předávce vedlo.

Hokejisté Slovanu Bratislava porazili v Kontinentální lize i ve druhém souboji v sezoně Lva Praha, opět 2:1, a předstihli český tým ve vyrovnané tabulce Západní konference. Jediný gól Lva v prestižním česko-slovenském duelu nováčků soutěže dal Zdeno Chára. Svěřenci trenéra Václava Sýkory si připsali druhou porážku v posledních sedmi zápasech.

České házenkářky prohrály na evropském šampionátu v Srbsku vinou nepovedené druhé půle s domácím výběrem 24:28. Základní skupinu A tak zakončily s bilancí jednoho vítězství a dvou porážek a do další fáze turnaje, šestičlenné nadstavbové skupiny, postoupily z třetího místa bez bodu.

Basketbalisté Ostravy odpověděli na minulou vysokou porážku od Prostějova jasným vítězstvím 85:56 nad Chomutovem. Připsali si tak už 13. vítězství a nadále s přehledem drží druhou příčku v ligové tabulce za neporaženým Nymburkem.

Tomáš Kraus skončil sedmý v úvodním závodu Světového poháru ve skikrosu v kanadské Nakisce. Závod opanovali Švýcaři, vyhrál Niederer před Fivou.

Olympijská vítězka z Londýna Miroslava Knapková byla v Praze podle očekávání vyhlášena nejlepší českou veslařkou roku. Dvaatřicetiletá skifařka tak již popáté v kariéře ovládla anketu o Posádku roku. Druhé místo obsadil stříbrný medailista z Londýna Ondřej Synek, třetí skončily sestry Jitka a Lenka Antošovy.

Biatlonistka Gabriela Soukalová dojela ve stíhacím závodu Světového poháru v rakouském Hochfilzenu jedenáctá. Opět potvrdila životní formu na začátku sezony, jejímž vrcholem bude mistrovství světa v Novém Městě na Moravě. V průběžném pořadí seriálu Soukalová uzavírá elitní desítku.

Biatlonista Ondřej Moravec skončil ve stíhacím závodu Světového poháru v Hochfilzenu šestnáctý. Oproti pátečnímu sprintu si navzdory třem chybám na střelnici polepšil o sedm míst a dosáhl druhého nejlepšího výsledku v sezoně.

Golfistka Klára Spilková neudržela v závěrečném turnaji okruhu LET v Dubaji umístění hned za elitní desítkou a po čtvrtém kole se propadla na dělenou 34. příčku. V redukovaném finančním žebříčku ale figuruje na 80. místě, díky čemuž uhájila příslušnost mezi evropskou elitou i pro příští rok.

Po roční pauze zaviněné těžkým zraněním kolena se snowboardistka Eva Samková vrátila do Světového poháru čtrnáctým místem v úvodním závodu ve snowboardcrossu v rakouském Montafonu. Vítězně vstoupila do sezony obhájkyně prvenství v seriálu Kanaďanka Dominique Maltaisová, která si dojela pro osmý triumf v kariéře.