Ze sportu:

Osvědčené opory Tomáše Berdycha s Radkem Štěpánkem a k nim opět Lukáše Rosola a Iva Mináře nominoval kapitán českých tenistů Jaroslav Navrátil na finále Davisova poháru proti Španělsku. Zápas se uskuteční v pražské O2 areně od 16. do 18. listopadu. S týmem se bude připravovat jako pátý hráč Michal Konečný (362. na žebříčku ATP), protože hraje levou rukou. Obhájci trofeje Španělé do Prahy přijedou bez dlouhodobě zraněného Rafaela Nadala. Kapitán Alex Corretja v pondělí nominoval sestavu v čele s Davidem Ferrerem, kterého doplňují Nicolás Almagro a deblisté Marcel Granollers a Mark López. S týmem ale přijedou i levák Feliciano López a Roberto Bautista.

Pět nových hráčů je v nominaci fotbalové reprezentace před přípravným zápasem se Slovenskem, který se uskuteční příští středu v Olomouci. Chybí brankář Petr Čech, aby se mohl dobře nachystat na prosincové mistrovství světa klubů. První pozvánku dostali obránce Tomáš Kalas z nizozemského Arnhemu, záložníci Ladislav Krejčí ze Sparty, Bořek Dočkal z Trondheimu, Martin Pospíšil a jeho olomoucký spoluhráč Michal Ordoš. Nominaci zveřejnil trenér Michal Bílek na tiskové konferenci v Praze.

Fotbalisté Jablonce rozstříleli v úvodním osmifinále Poháru České pošty druholigové Ústí nad Labem 7:1 a před domácí odvetou si prakticky zajistili postup. Hattrickem se blýskl Ondřej Vaněk. Naopak Mladá Boleslav na hřišti Třince nepotvrdila roli favorita a s třetiligovým soupeřem jen remizovala 1:1. Termíny odvet zatím nejsou známy.

Hokejová reprezentace ve středu odstartuje novou sezonu. Svěřenci trenéra Aloise Hadamczika se v Liberci utkají se Švédskem v duelu, který bude součástí seriálu Euro Hockey Tour (EHT). V brance nastoupí Alexandr Salák, který chytá právě ve Švédsku a patří mezi nejlepší gólmany Elitserien. Český tým bude ve středu spoléhat zejména na elitní "kladenskou" formaci, ve které Tomáše Plekance a Jiřího Tlustého doplní Petr Nedvěd. Čtyřicetiletý liberecký útočník tak nastoupí na místě Jaromíra Jágra, bude si však muset zvykat na nový post. Místo v centru bude hrát na pravém křídle.

Hokejový trenér Pavel Hynek předčasně končí na střídačce mistrovských Pardubic. Východočeský klub jej odvolal a na jeho místo angažoval Mojmíra Trličíka, který oficiálně skončil na střídačce Vítkovic. Hokejisty Vítkovic bude trénovat Slovák Peter Oremus, který mužstvo povede společně s Ladislavem Svozilem. Novým trenérem hokejistů Karlových Varů se stal Richard Žemlička. Bývalý kouč Sparty nahradil Vladimíra Kýhose, kterého vedení Energie odvolalo v sobotu. Novým trenérem hokejistů Lva Praha v Kontinentální lize se stal Václav Sýkora, který doposud vedl pražskou Spartu. Extraligový klub, který stejně jako nováčka KHL vlastní Sportovní holding Praha, bude místo něj trénovat Josef Jandač.

Desetibojař Roman Šebrle už zahájil přípravu na sezonu, která má být definitivně poslední v jeho kariéře. A rozhodl se, že do ní investuje nejvíc za celý svůj vícebojařský život. Příští týden totiž odjede na půl roku na Havaj, odkud se na dva měsíce v zimě vrátí do České republiky kvůli halové sezoně. Trénovat chce také s Bryanem Clayem z USA, desetibojařským mistrem světa i olympijským vítězem, který z Havaje pochází.