Ze sportu:

Čeští fotbaloví reprezentanti se rozloučili s účinkováním na evropském šampionátu ve čtvrtfinále po prohře 0:1 s Portugalskem. Ve Varšavě drželi s favoritem až do 79. minuty bezbrankový stav, pak rozhodl hlavičkou nejlepší hráč zápasu Cristiano Ronaldo.

Českoslovenští vicemistři světa z roku 1962 Josef Masopust, Jiří Tichý, Václav Mašek, Josef Jelínek a Jozef Štibrányi odletěli do Sao Paula, kde si se svými tehdejšími brazilskými soupeři připomenou padesátileté výročí finálového zápasu v Chile, který skončil brazilským vítězstvím 3:1. Mimo jiné zahájí výstavu věnovanou jubileu.

Ke dni uzávěrky nominací má česká olympijská výprava pro Londýn 113 sportovců, ale ani toto číslo ještě nemusí být konečné. Kvalifikace ještě čeká basketbalistky, atleti mohou dál plnit limity a přibýt ještě může i jedna tenisová dvojice do mužské dvouhry.

Mistrovství Evropy v Helsinkách v příštím týdnu bude bez české oštěpařky. Po Barboře Špotákové svou účast zrušila také Jarmila Klimešová, další svěřenkyně světového rekordmana Jana Železného. Důvod je stejný jako v případě olympijské vítězky z Pekingu a světové rekordmanky Špotákové: Klimešová se chce rovněž soustředit na přípravu na olympijské hry v Londýně.

Tenistka Klára Zakopalová porazila v Eastbourne Rusku Anastasii Pavljučenkovovou 6:3, 7:5 a po sedmi letech si zahraje na trávě semifinále turnaje WTA. Další Češka Lucie Šafářová mezi nejlepší čtveřici neprošla, zastavila ji obhájkyně titulu Marion Bartoliová z Francie.

Martin Verner z Komety Brno a Martina Moravčíková z Bohemians Praha doplnili sestavu českých plavců na olympijských hrách v Londýně. Oba již dříve zaplavali kvalifikační limity B a jejich nominaci potvrdila mezinárodní plavecká federace FINA.

Kajakář Jan Štěrba měl v květnu na olympijské kvalifikaci v Poznani pozitivní dopingový nález na zakázaný stimulant. Český reprezentant, který je členem posádky čtyřkajaku pro olympijské hry v Londýně, má od Mezinárodní kanoistické federace zastavenou činnost a nezúčastní se nadcházejícího mistrovství Evropy v Záhřebu.

Českému brankáři Radku Černému v Queens Parku Rangers přibyla konkurence. Londýnský klub se podle agentury Reuters dohodl na dvouleté smlouvě s náhradním gólmanem anglické fotbalové reprezentace Robertem Greenem.

Autor: Jan Charvát