Ze sportu:

Druhý krok za historicky prvním celkovým triumfem na turnaji Karjala se pokusí v sobotu v Helsinkách udělat čeští hokejisté. Mají za sebou úspěšný vstup, když ve čtvrtek porazili Švédsko (5:2), ale mistři světa Finové budou chtít odčinit porážku v nájezdech s Ruskem. Kouč Alois Hadamczik se pokusí domácí přehrát se stejnou sestavou, jakou využil ve čtvrtek v duelu se Švédy.

Volejbalistkám se výrazně vzdálila účast na olympijských hrách. Český tým vypadl v kvalifikačním turnaji v Baku v semifinále po prohře s domácím Ázerbájdžánem 1:3 na sety, čímž přišel o možnost postoupit do hlavní evropské fáze bojů o Londýn. Poslední šancí volejbalistek na olympiádu je, že dostanou pozvánku na světovou kvalifikaci do Japonska.

Grand Prix České republiky silničních motocyklů se v Brně pojede i v příštím roce, i když letošní ročník závodu mistrovství světa skončil ztrátou 31,1 milionu korun. Na tiskové konferenci v Praze to potvrdila ředitelka Automotodromu Brno Ivana Ulmanová. Velká cena se uskuteční v novém termínu od 24. do 26. srpna,

Volejbalisty Odoleny Vody povede od příštího týdne v extralize nový trenér. Milana Fortuníka vystřídal Vladimír Bednář, který dosud pracoval jako vedoucí týmu a manažer. Mužstvo se slavnou tradicí, které se loni vrátilo po šesti letech do nejvyšší soutěže, je poslední v tabulce.

Basketbalisté Nymburku si připsali v šestém utkání ve VTB lize první vítězství. Na palubovce sibiřského Jeniseje Krasnojarsk díky výbornému závěru vyhráli 69:66, i když ještě pět minut před koncem prohrávali o 13 bodů.

Automobilový jezdec Josef Král se blýskl v závěrečném podniku formulové série GP2 v Abú Zabí třetím místem v kvalifikaci, což je jeho nejlepší počin v sezoně. Pole position, kterou si vyjel Švýcar Fabio Leimer, unikla českému závodníkovi jen o 249 tisícin sekundy. Za druhým Danim Closem ze Španělska zaostal Král o 42 tisícin.

Autor: Jan Charvát