Ze sportu:

České tenisty už dělí jen jedna výhra od udržení ve Světové skupině Davisova poháru. Tomáš Berdych porazil Victora Crivoie 6:3, 6:3 a 7:6, i když zápas dohrával v křečích. Spolu s předchozím třísetovým triumfem Radka Štěpánka nad Adrianem Ungurem tak poslal Čechy v Rumunsku do vedení 2:0 na zápasy. Třetí bod mohou svěřenci kapitána Jaroslava Navrátila přidat v Bukurešti v sobotní čtyřhře, do které jsou nahlášeni Lukáš Rosol s Janem Hájkem.

Tisíce lidí se v pátek přišly v Jindřichově Hradci rozloučit s hokejovým reprezentantem Janem Markem, který zahynul 7. září při havárii letadla týmu Jaroslavle. Před bílou rakví se každý z lidí na chvíli zastavil a většinou položil na postavec květinu nebo kytici. S věncem dorazili i Markovi spoluhráči. "Byli jsme si navzájem na svatbě, to, co se stalo, je hrozná věc," řekl bývalý útočník Janků, jenž s Markem před lety nastupoval v Třinci. Pohřby Karla Rachůnka a Josefa Vašíčka se ve Zlíně a v Havlíčkově Brodě konaly v předchozích dnech.

Útok na svůj patnáctý titul v 19. ročníku ohlásili před víkendovým startem extraligy florbalisté mistrovského Tatranu Střešovice, kteří mají za cíl i obhájit triumf v domácím poháru a také uspět na říjnovém Poháru mistrů v Mladé Boleslavi. V domácí soutěži, kde se místo finálové série bude hrát nově jediné superfinále, může ale Tatran čekat tuhý boj s Vítkovicemi, Chodovem, FBC Ostrava nebo Mladou Boleslaví, které mají také myšlenky na nejvyšší umístění.

Český útočník Kamil Kreps se zapsal dvakrát mezi střelce Astany v utkání KHL s Omskem, který si však z kazašské metropole odvezl vítězství 5:4 po samostatných nájezdech. Gólem k výhře týmu českého trenéra Rostislava Čady pomohl nejlepší střelec minulé sezony Roman Červenka.

Autor: Jan Charvát