Ze sportu:

Biker Jaroslav Kulhavý se stal jako první český jezdec mistrem světa v cross country horských kol. Historický úspěch vybojoval letošní vítěz Světového poháru ve švýcarském Champéry s výrazným náskokem 47 sekund před domácím Ninem Schurterem. Kulhavý vylepšil stříbrnou pozici z loňského světového šampionátu a korunoval svoji výjimečnou sezonu, v níž se stal i mistrem Evropy a kraloval Světovému poháru, v němž vyhrál pět ze sedmi závodů. "Splnil se mi sen. Mám (duhový) trikot, ale byl to taky nejtěžší závod mojí kariéry. Teď ještě olympiáda...," uvedl po vyhlášení vítězů novopečený světový šampion podle serveru mtbs.cz. Při české hymně po životním úspěchu bojoval s dojetím.

Čeští fotbalisté remizovali v utkání kvalifikace o postup na mistrovství Evropy 2012 ve Skotsku 2:2 a přiblížili se účasti v baráži. Domácí ve vyprodaném Hampden Parku dvakrát vedli po trefách Millera a Fletchera, svěřencům Michala Bílka zajistil bod v 90. minutě z penalty Kadlec. Češi tak před Skoty udrželi na druhém místě před posledními dvěma zápasy ve skupině I náskok pěti bodů. Závěr nabídl velké drama. Když už se zdálo, že Češi přijdou o větší část svého pětibodového náskoku v tabulce před Skotskem, upadl ve vápně po souboji Rezek a z přísně nařízené penalty zavěsil balon pod břevno Kadlec. Skotové se v nastavení po podobném souboji uvnitř šestnáctky také dožadovali pokutového kopu, ale sudí Blom dal Berrovi žlutou kartu za simulování.

Oštěpařka Barbora Špotáková získala na mistrovství světa v Tegu stejně jako před dvěma lety stříbrnou medaili. V dramatickém finále plném mimořádných hodů nestačila pouze na Rusku Marii Abakumovovou, která výkonem 71,99 metru zaostala jen o 29 cm za světovým rekordem Špotákové. Česká atletka hodila 71,58 metru. Třetí skončila překvapivě Sunette Viljoenová z JAR. I když vybojovala šestou medaili na vrcholné akci za sebou, stříbro na mistrovství světa v Tegu oštěpařka Barbora Špotáková moc neslavila. Na několik lahví šampaňského se dostalo, ale po vysilujícím pátečním souboji s Ruskou Marií Abakumovovou nezbyla na oslavu energie. Svou formu chce ještě zužitkovat. Příští týden ji čeká mítink v Curychu a potom závod v Berlíně. Před MS říkala, že se cítí jako v Pekingu, a závod v Tegu byl tomu olympijskému velmi podobný. A před třemi lety potom vytvořila světový rekord.

Oštěpař Vítězslav Veselý skončil ve finále mistrovství světa v Tegu výkonem 84,11 metru čtvrtý, od bronzu ho dělilo 19 centimetrů. Zvítězil Němec Matthias De Zordo, který hodil prvním pokusem 86,27 a o půldruhého metru porazil dvojnásobného olympijského vítěze Andrease Thorkildsena z Norska. Janu Železnému bylo jeho svěřence Veselého hodně líto. "Měli by dávat aspoň tu vyraženou bramboru s emblémem," utrousil světový rekordman v narážce na nepopulární místo, za které se "uděluje" pomyslná bramborová medaile. Přestože Železný není snad nikdy spokojený, stále hledá chyby a možná zlepšení, tentokrát Veselého pochválil. "Čtvrté místo je fantastické. Bylo to tam, jen to chtělo kousek štěstí," uvedl.

Skifař Ondřej Synek získal na mistrovství světa ve veslování stříbrnou medaili. Obhájce titulu z loňského šampionátu nestačil na jezeře Bled na Novozélanďana Mahého Drysdalea, který vybojoval již pátou zlatou medaili v kariéře. Synek byl se ziskem stříbrné medaile maximálně spokojený. Veslař pražské Dukly měl totiž v závěru přípravy na vrcholnou akci roku zdravotní problémy, zkolaboval a téměř týden netrénoval. Své finálové vystoupení už má za sebou i dvojskif sester Jitky a Lenky Antošových, který obsadil s velkým odstupem za vítěznou britskou dvojicí Annou Watkinsovou a Katherinou Graingerovou šesté místo.

Se závěrečným granslamem sezony US Open se rozloučil poslední český tenista ve dvouhře. Devátý hráč světa Tomáš Berdych vzdal kvůli zranění ramene ve druhém setu za stavu 4:6, 0:5 zápas třetího kola s Jankem Tipsarevičem ze Srbska.

Bývalá rozhodčí Dagmar Damková stáhla svou kandidaturu na post předsedkyně Fotbalové asociace České republiky. Důvodem je její členství v mezinárodní komisi rozhodčích UEFA. "Funkce by se neslučovala podle názoru lidí z UEFA s nejvyšším postem v národní asociaci. Protože chci pracovat v komisi rozhodčích UEFA, kde ještě nikdo od nás nikdy nebyl, musela jsem svoji kandidaturu stáhnout," uvedla Damková na internetových stránkách FAČR.