Ze sportu:

Hokejisté Švédska získali na mistrovství světa v Německu bronzové medaile. V duelu o třetí příčku v Kolíně nad Rýnem porazili Seveřané domácí tým 3:1 a obhájili tak své umístění z loňského šampionátu ve Švýcarsku. Večer se o zlato utkají čeští hokejisté s celkem Ruska.

Čeští hokejisté budou hrát za rok na mistrovství světa na Slovensku v základní skupině D s Finskem, Lotyšskem a Dánskem. Češi po světovém šampionátu v Německu budou na žebříčku Mezinárodní hokejové federace IIHF pátí a jsou nasazení do skupiny se čtvrtým Finskem, dvanáctým Lotyšskem a třináctým Dánskem.

Odveta za prohru z mistrovství Evropy před dvěma lety se českým fotbalistům nepovedla. S Tureckem v přípravném utkání v americkém Harrisonu prohráli 1:2 a mohli být rádi, že zápas neskončil vyšším rozdílem. Nekompletní český tým byl po celý zápas horší, ani po počtvrté pod taktovkou trenéra Michala Bílka neuspěl. Devět minut před koncem sice vstřelil Milan Černý první gól v Bílkově éře, ale to už Turci vedli 2:0 po střelách Ardy a Nihata. Český tým tak na první vítězství pod trenérem Bílkem musí čekat dál. Další šance bude v úterý proti týmu USA.

Fotbalisté Hradce Králové se po sedmi letech v druhé lize vracejí mezi českou elitu. Rozhodlo o tom jejich domácí vítězství 1:0 nad Duklou Praha. Jedinou branku zápasu 28. kola vstřelil po individuální akci v 58. minutě Roman Fischer. V tabulce mají Východočeši před třetím Zlínem, který má o zápas méně, nedostižný dvanáctibodový náskok.

Český automobilový závodník Tomáš Enge s britským spolujezdcem Darrenem Turnerem na voze Aston Martin obsadili v nedělním závodě mistrovství světa FIA GT1 na Masarykově okruhu v Brně druhé místo. Zvítězila francouzsko-německá posádka Romain Grosjean, Thomas Mutsch na voze Ford GT Matech, která měla v cíli náskok 0,710 sekundy.

Lukáš Pešek se strojem Moriwaki obsadil ve Velké ceně Francie silničních motocyklů 13. místo ve třídě Moto2 a dosáhl nejlepšího českého výsledku v sezoně. Jeho krajan Karel Abraham se dostal hned v prvním kole se svou novou motorkou FTR do kolize a zbytek závodu sledoval jen z depa.

Pět ostrých limitů pro mistrovství Evropy v Barceloně splnili atleti na úvodním kole extraligy družstev v Ostravě. Svazová kritéria na 110 metrů překážek pokořili Petr Svoboda a překvapivě i jeho tréninkový sparingpartner Martin Mazáč, pod stanovené časy se na dvoustovce dostala Denisa Rosolová, Lenka Masná na 800 metrů a na čtvrtce také překážkářka Zuzana Bergrová. Výborně zahájil venkovní sezonu hlavně Svoboda, který s větrem v zádech na povolené hranici zaběhl časem 13,42 nejlepší evropský čas roku.

Českým volejbalistkám patří v polovině kvalifikace mistrovství Evropy postupové první místo ve skupině. V Karlových Varech vyhrály i potřetí, Francii zdolaly 3:2 po setech 25:20, 25:17, 23:25, 13:25 a 15:11. Druhý turnaj se hraje v závěru příštího týdne ve Francii.

Squashista Jan Koukal se letos již potřetí a celkově počtrnácté v kariéře radoval z vítězství na turnaji okruhu PSA. Český mistr splnil na akci s dotací dotací 6000 dolarů v Salvadoru roli nejvýše nasazeného a ve finále porazil Angličana Eddieho Charltona ve třech setech 11:9, 11:2 a 11:5. V turnaji ztratil šedesátý hráč světa jen jeden set, ten mu vzal v semifinále Egypťan Omar El Kašíf.

Plochodrážní Grand Prix České republiky vyhrál Tomasz Gollob z Polska, který na pražské Markétě triumfoval už v roce 1999. Ve finálové jízdě třetího závodu mistrovství světa za ním následovali Dán Nicki Pedersen, další Polák Jaroslaw Hampel a Švéd Magnus Zetterström. Český jezdec Matěj Kůs získal v pěti kvalifikačních jízdách pouze tři body za třetí místa a skončil mezi šestnáctkou účastníků poslední.

Biker Jaroslav Kulhavý obsadil v závodě Světového poháru horských kol v cross country v německém Offenburgu třetí místo a postaral se o nejlepší český výsledek v historii kategorie mužů. Vyhrál Francouz Julien Absalon, na druhé příčce dojel Švýcar Nino Schürter. Kulhavý v Německu potvrdil dobrou formu, po dvou čtvrtých místech se v třetím dílu seriálu probojoval na stupně vítězů.