Ze sportu:

Miroslav Januš se stal vicemistrem světa ve střelbě ze vzduchové pušky na běžící terč na 20+20 ran mix. Sedmatřicetiletý reprezentant v úvodním dnu šampionátu ve finské Heinole podlehl o jediný bod Dmitriji Romanovovi z Ruska. Druhé místo za ruským týmem obsadilo i družstvo ve složení Januš, Josef Nikl a Bedřich Jonáš.

Dohrávka 5. ligového kola mezi fotbalisty Ostravy a Brna skončila smírem 1:1. Letošní brněnskou neprůstřelnost ukončil už po čtyřech minutách Lička, ale hosté byli po změn stran lepší a vyrovnání jim obstaral v 73. minutě střídající Dalmo. Tabulce vévodí Jablonec před Brnem a Mladou Boleslaví, poslední jsou Bohemians.

Český tenisový reprezentant Ivo Minář měl pozitivní dopingový test. Informoval o tom server Blesk.cz a ČTK to potvrdili předseda českého svazu Ivo Kaderka i kapitán daviscupového týmu Jaroslav Navrátil. Minář odevzdal pozitivní vzorek při červencovém daviscupovém utkání s Argentinou, případ vyšetřuje Mezinárodní tenisová federace (ITF). Pětadvacetiletý český tenista ve vyjádření pro ČTK obvinění z dopingu odmítl. "Nikdy jsem vědomě nepožil žádnou zakázanou látku. I proto jsem ve své reakci v komunikaci s ITF dopingové obvinění popřel," uvedl Minář v prohlášení. Podle informací ČTK Minář doplatil na užívání léku, který chyběl na seznamu povolených mezinárodní federací a obsahoval derivát stimulantu pseudoefedrinu.

Radek Štěpánek zůstává nejlépe postaveným českým tenistou ve světových žebříčcích. Postupem do 3. kola turnaje Masters v Cincinnati si polepšil na šestnáctou pozici. O dvě místa za ním se drží další daviscupový reprezentant Tomáš Berdych, přestože na stejném turnaji došel ještě o kolo dál. Mezi ženami si pohoršila Iveta Benešová, které po vyřazení v prvním kole turnaje v Torontu patří nyní 36. příčka.

Trenér Vladimír Růžička zařadil do nominace na České hokejové hry trojici hokejistů, kteří v předešlé sezoně působili v zámořské NHL. V Karlových Varech, kde se úvodní turnaj seriálu Euro Hockey Tour od 3. září premiérově uskuteční, by se měli představit útočníci Jiří Hudler s Jiřím Novotným a obránce Josef Melichar. V třiadvacetičlenné nominaci není žádný nováček.

Už o tomto víkendu budou mít čeští hokejoví fanoušci šanci prohlédnout si na vlastní oči Stanleyův pohár. Útočník Petr Sýkora, jenž v uplynulé sezoně cennou trofej v dresu Pittsburghu získal, bude mít totiž v sobotu a v neděli pohár ve svém držení. A plánuje jej předvést fanouškům v rodné Plzni i Brně, kde momentálně v Česku žije. Pohár převezme v sobotu od svého slovenského spoluhráče Miroslava Šatana a nejprve s ním bude slavit v Brně. V neděli se poté s pohárem přesune do Plzně, kde jsou na programu oslavy 80 let od založení klubu.