Ze sportu

Bez obránce Radka Martínka z New Yorku Islanders se musí obejít český národní tým na hokejovém mistrovství světa ve Švýcarsku. Dvaatřicetiletý dvojnásobný mistr světa nedostal povolení ke startu od klubových lékařů. Na úterním srazu v Liberci to řekl trenér českých hokejistů Vladimír Růžička. Příslib účasti na světovém šampionátu, který začne 24. dubna, má vedení české reprezentace od obránce Marka Židlického z Minnesoty a útočníků Aleše Hemského s Alešem Kotalíkem z Edmontonu. Už na České hokejové hry v Liberci byli nominováni forvardi Rostislav Olesz s Michaelem Frolíkem z Floridy.

Čeští hokejoví reprezentanti uzavřeli na mistrovství světa hráčů do 18 let v USA své vystoupení v základní skupině A porážkou s favorizovanou Kanadou 3:4 v prodloužení. Svěřenci kouče Marka Sýkory přitom ještě po druhé třetině překvapivě vedli 3:0. Další osud českého týmu na turnaji závisí na výsledku úterního duelu mezi Německem a Švýcarskem. K tomu, aby si Češi zahráli čtvrtfinále místo ve skupině o udržení, potřebují výhru Švýcarů v základní hrací době. Jakýkoliv bodový zisk Němců znamená boj o setrvání mezi elitou.

Slavné fotbalové kluby z Glasgow Celtic a Rangers možná v letním přestupním termínu svedou velkou bitvu o českého brankáře Tomáše Černého, který během sezony zazářil v provinčním skotském klubu z Hamiltonu. Třiadvacetiletý kmenový hráč Olomouce v něm je do konce sezony na hostování a už nyní se hovoří o tom, kde bude pokračovat Černého kariéra. Vyloučena prý ani není varianta, že se Černý vrátí na Hanou.

Česká tenistka Nicole Vaidišová postoupila na turnaji v Barceloně do druhého kola. Na španělské antuce porazila Ukrajinku Jevgeniji Savranskou 6:2, 6:4 a její další soupeřkou bude Italka Francesca Schiavoneová. Barcelona je čtvrtým turnajem za sebou, kde bývalá česká jednička dokázala postoupit přes první kolo. V Miami a Indian Wells vypadla ve 3. kole, před týdnem v Marbelle prohrála ve druhém.

S turnajem série Masters v Monte Carlu se rozloučil poslední český tenista. Tomáš Berdych nestačil na Itala Fabia Fogniniho, kterému podlehl 6:1, 3:6 a 3:6. Rodák z Valašského Meziříčí zahájil antukovou sezonu porážkou. Patnáctý nasazený hráč nestačil v prvním kole na Ekvádorce Nicolase Lapenttiho, jemuž podlehl ve třech setech. Radek Štěpánek vypadl už v pondělí.

Česká cyklistická stáj PSK Whirlpool-Author si připsala úspěch v závodě Kolem Turecka. Její německý jezdec André Schulze obsadil druhé místo ve druhé etapě, v níž vyhrál hromadný spurt v Kusadasi. S náskokem tří sekund před pelotonem projel cílem Španěl David Garcia, kterému se podařil tři kilometry před cílem únik.

Česká golfistka Klára Spilková obsadila druhé místo na juniorském mistrovství Francie. Na hřišti Saint Cloud nedaleko Paříže se čtrnáctiletá členka Erpetu Praha probojovala do finále, kde těsně podlehla Irce Leoně Maguireové až na 36. jamce. Junior Michal Pospíšil do play off nepostoupil.