Ze sportu

Český tenista Radek Štěpánek se na turnaji v Queens Clubu první finálové účasti na okruhu ATP po třech letech nedočkal. V semifinále podlehl 6:7, 4:6 Felicianu Lópezovi. Španěl tak v Londýně získal druhý český skalp za sebou poté, co ve čtvrtfinále vyřadil Tomáše Berdycha.

Tenistka Barbora Záhlavová-Strýcová si v Birminghamu zahraje po dvou letech finále turnaje WTA. Osmadvacetiletá Češka porazila v semifinále 7:6 a 6:1 Casey Dellacquaovou a o první titul na trávě se utká s bývalou světovou jedničkou Anou Ivanovičovou ze Srbska.

Čeští daviscupoví reprezentanti Lukáš Rosol a Jiří Veselý potvrdili na tenisovém challengeru Prague Open papírové předpoklady a v neděli se před domácím publikem utkají o titul. Druhý nasazený Veselý porazil Číňana Čang Ce hladce 6:3, 6:3, turnajová jednička Rosol musel se Švýcarem Michaelem Lammerem, který do hlavní soutěže prošel z kvalifikace, bojovat ve třech setech. Postup slavil po hodině a 46 minutách po výhře 4:6, 6:1, 6:1.

Volejbalisté prohráli ve Světové lize s Nizozemskem i podruhé. Zatímco v pátek získali Češi první dva sety a měli na dosah výhru, v sobotu v Chomutově podlehli favoritům 1:3 a klesli na třetí místo skupiny E. Příští týden čeká volejbalisty daleká cesta do Suwonu, kde 21. a 22. června zahájí s Korejci druhou sérii dvojzápasů ve skupině E. Z té postoupí pouze vítěz do Final Four, kterého se zúčastní i vítězové skupin C a D a pořadatel.

Plážové volejbalistky Kristýna Kolocová s Markétou Slukovou obsadily na grandslamu Světového okruhu v Moskvě dělené deváté místo. Po třech hladkých výhrách ve skupině v utkání 2. kola play off s Polkami Monikou Brzostekovou a Kingou Kolosiňskou nesplnily roli favoritek a podlehly 1:2 na sety. V tie-breaku české hráčky získaly jen pět bodů.

Čeští házenkáři si po famózním obratu v baráži proti Srbsku poprvé od roku 2007 zahrají na mistrovství světa. V odvetě play off zvítězili v Brně po skvělém výkonu 33:21 a dokázali smazat osmigólové manko po prohře 15:23 v prvním utkání v Niši. Soupeři oplatili vyřazení v baráži z let 2008 a 2010.

České házenkářky na prosincový evropský šampionát nepostoupily. V závěrečném utkání kvalifikace v Brně podlehly čtvrtému celku z mistrovství světa Polsku 22:25 a při bodové rovnosti kvůli horší bilanci ze vzájemných zápasů skončily v tabulce skupiny na třetím místě. K postupu na třetí velkou akci po sobě scházel českým reprezentantkám jediný gól.

Sedmibojařka Eliška Klučinová jasně vede po prvním dnu mezinárodního vícebojařského mítinku v Kladně a má nakročeno k překonání vlastního českého maxima. Na svůj rekordní výkon z loňského mistrovství světa v Moskvě (6332 bodů) má Klučinová po prvním dnu náskok 90 bodů. Na jejím kontě je nyní 3829 bodů a česká vícebojařka vede o 182 bodů před Běloruskou Katarinou Necvětajevovou.

Útočník Matěj Jendrišák z Chodova a útočnice Anet Jarolímová z Herbadentu SJM Praha 11 byli na slavnostním večeru v pražském hotelu Clarion vyhlášeni nejlepšími českými florbalisty uplynulé sezony. Pětadvacetiletý Jendrišák získal ocenění už potřetí, o tři měsíce mladší Jarolímová se dočkala poprvé.

Veronika Kozelská skončila sedmá na mistrovství Evropy olympijské jachtařské třídy Laser Radial. Mezi muži byl Viktor Teplý ve třídě Laser ve Splitu osmnáctý. Z titulů se radovali domácí Chorvat Tonči Stipanovič a teprve dvacetiletá německá jachtařka Svenja Wegerová.

Kanoistka Kateřina Hošková skončila druhá na Světovém poháru ve vodním slalomu v Tacenu a umístěním na stupních vítězů v této neolympijské disciplíně navázala na bronz z mistrovství Evropy ve Vídni. Překvapivě skončil závod kajakářů, kde ve finále české barvy nehájili tradiční opory Vít Přindiš a Jiří Prskavec, ale nakonec pátý Luboš Hilgert a osmý Ondřej Tunka. Ani jeden z nich přitom není stálým členem reprezentace.

Čeští reprezentanti získali v závěrečný den mistrovství světa ve sjezdu na divoké vodě tři medaile. Světovým šampionem ve sprintu se v italské Valtellině stal kanoista Ondřej Rolenc, jehož doplnil bronzový Antonín Haleš. Třetí místo obsadila také deblkanoe Marek Rygel, Petr Veselý.