Zaorálek: Předčasné volby jedna z možných, ale krajních variant

Předčasné volby jsou jedna z možných, ovšem krajních variant řešení současné situace. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to řekl předseda sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD). O předčasných volbách jako o jedné z možností se podle něj při jednání poslanců ČSSD již dříve zmínil také premiér Stanislav Gross. Zaorálek však považuje za velmi obtížné, aby se sněmovna na předčasných volbách dohodla. Myslí si ale, že vláda má dobré výsledky a měla by se snažit svůj mandát dokončit.

Lidovci trvají na odchodu Grosse z čela vlády, pokud mají v kabinetu zůstat do konce řádného volebního období. Když Gross neodejde, chtějí začít s koaličními partnery jednat o co nejrychlejším konání předčasných voleb. Dlouhodobě a nejhlasitěji po nich volá ODS. Předseda jejího poslaneckého klubu Vlastimil Tlustý v pořadu televize Prima potvrdil, že podle občanských demokratů je to nejlepší varianta. Soudí, že nejlepším východiskem jsou předčasné volby i pro ČSSD. "Nemáte žádné jiné východisko," řekl místopředsedovi ČSSD a vicepremiérovi Zdeňku Škromachovi. Škromach uvedl, že socialisté se předčasných voleb nebojí, ale neusilují o ně. Na dotaz moderátora, zda lze jednat i o vládě bez Grosse, Škromach řekl, že diskutovat lze o čemkoli. Současně ale označil postoj lidovců za nezodpovědný. Připomněl, že ústřední výkonný výbor strany podpořil Grossovo setrvání ve funkci premiéra. Škromach a Gross se na nadcházejícím sjezdu utkají o místo předsedy strany. Vicepremiér často hovoří o takzvaném německém modelu, tedy o oddělení funkcí premiéra a šéfa strany. Již dříve uvedl, že by po sjezdu jiný předseda ČSSD, tedy případně i on, dokázal lépe vyjednávat s Kalouskem. Úvahu, podle níž by byl Gross předsedou ČSSD a on premiérem, označil za spekulaci. Soudí, že po sjezdu bude třeba jednat nejen s koaličními partnery, ale i s opozicí.

Kdyby se strany chtěly předčasných voleb dopracovat schválením zvláštního ústavního zákona, muselo by ve sněmovně takovou normu podpořit nejméně 120 poslanců. ODS a KDU-ČSL ale mají dohromady jen 78 hlasů.