Vyšetřování Knížákovy nehody se potáhne zřejmě několik týdnů

Vyšetřování sobotní dopravní nehody ředitele Národní galerie Milana Knížáka se zřejmě potáhne ještě několik týdnů. Policie ji dosud vyšetřuje jako dopravní přestupek. Není však vyloučeno, že pokud bude zraněná řidička v pracovní neschopnosti delší dobu než sedm dní, může být čin posuzován i jako ublížení na zdraví. ČTK to řekla tachovská policejní mluvčí Jindřiška Cholenská.

Nehoda se stala v sobotu dopoledne na křižovatce silnic Bor, Planá a Chodová Planá na Tachovsku. Knížák jel ve svém mercedesu a nedal přednost v jízdě řidičce, která jela v suzuki po hlavní silnici. Vozy se poté střetly. Knížák vyvázl bez zranění, žena byla původně ošetřena s lehkým zraněním v mariánskolázeňské nemocnici a odjela domů. Večer se jí údajně přitížilo a šla do chebské nemocnice, kde si ji nechali na pozorování. Podle lékařů utrpěla lehký otřes mozku a podvrtnutí páteře. Pracovní neschopnost odhadují celkem na 14 dnů.

Současný šéf Národní galerie způsobil vážnou dopravní nehodu na sklonku roku 1995. Těžké zranění při ní utrpěl německý řidič. Okresní soud v Tachově Knížákovi uložil peněžitý trest 40.000 korun a zákaz činnosti řídit motorová vozidla na tři roky. Soud navíc rozhodl, že Knížák musí uhradit asi 19.000 korun Fakultní nemocnici v Plzni, kam byl německý řidič po nehodě převezen.