Výbuch v dole na Karvinsku zabil 12 Poláků a jednoho Čecha

Prezident Miloš Zeman vyjádřil soustrast pozůstalým po obětech neštěstí na dole ČSM na Karvinsku. Popřál brzké uzdravení raněným a poděkoval záchranářům, kteří na dole zasahovali. Podobně jako hlava státu se vyjadřují i další politici. "V tomto adventním čase nás všechny zasáhla tragédie na Dole ČSM. Jsem nesmírně zarmoucen ze ztráty lidských životů. Vyjadřuji upřímnou soustrast pozůstalým, přeji brzké uzdravení raněným a děkuji obětavým záchranářům," uvedl Zeman prostřednictvím svého mluvčího.

Při čtvrtečním neštěstí v dole ČSM na Karvinsku zemřelo 12 Poláků a jeden Čech. V dole vybuchl v hloubce 800 metrů metan. Do nemocnice byli převezeni tři zranění horníci, jeden byl při převozu v kritickém stavu. Na místo přijel český a polský premiér Andrej Babiš (ANO)a Mateusz Morawiecki. Označil neštěstí za obrovskou tragédii a vyjádřil soustrast všem pozůstalým. Polští záchranáři budou na místě pomáhat českým kolegům, dokud bude třeba. Morawiecki uvedl, že zásah komplikuje extrémně vysoká teplota v podzemí. Je tam až 200 stupňů Celsia a v místě požáru mnohem více. Koncentrace metanu při čtvrteční tragédii v dole ČSM na Karvinsku musela být proti předpisům minimálně 4,5násobná. ČTK to řekl mluvčí Českého báňského úřadu Bohuslav Machek. O příčině spekulovat nechtěl, bude podle něj předmětem vyšetřování, které povede Obvodní báňský úřad v Ostravě.

Poslanci uctili v úvodu dnešního jednání Sněmovny minutou ticha památku obětí důlního neštěstí v dole ČSM na Karvinsku. "Je to opravdu velká tragédie," řekl Josef Hájek (ANO), jenž v OKD v minulosti řadu let pracoval. Mezi poslanci vyhlásil sbírku pro pozůstalé. Důl ČSM je součástí OKD. Majitelem této těžební společnosti je prostřednictvím státního podniku Prisko stát.

Na památku 13 obětí neštěstí v černouhelném dolu ČSM na Karvinsku se v sobotu v poledne rozezní v Česku sirény. Na twitteru to oznámil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), na pietním aktu se dohodl s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a s šéfem hasičů Drahoslavem Rybou. Sirény letos uctily i památku českých vojáků padlých v Afghánistánu.