Výbuch domu v centru Prahy zranil 40 lidí, bylo mezi nimi i šest cizinců

Při pondělním výbuchu v centru Prahy bylo zraněno 40 lidí, většina z nich lehce. Dva pacienti jsou zraněni vážně. Záchranáři pod troskami zatím žádnou oběť nenašli. Pátrání bude pokračovat, nasazeni jsou policejní psi, řekl novinářům primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Příčinou exploze, která poškodila i okolní domy, byl pravděpodobně únik plynu. Co do počtu zraněných jde o nejničivější explozi v České republice za poslední roky. Výbuch nastal podle hasičů v čtyřpodlažním domě poblíž Smetanova nábřeží. První informace mluvily o dvou pohřešovaných lidech. Ti byli ale později nalezeni.

Ředitel záchranné služby Zdeněk Schwarz na tiskové konferenci řekl, že mezi zraněnými je šest cizinců, především z Kazachstánu, Portugalska, Německa a Slovenska. Jeden muž narozený v roce 1948 má těžká zranění, mladší žena má od výbuchu poškozené ucho. Doprava v širším centru celý den kvůli uzavírkám vázla, tvořily se dlouhé kolony tramvají. Evakuováno bylo 230 lidí, mimo jiné z budov Národního divadla, Akademie věd ČR či fakulty sociálních věd a filmové fakulty. Kdy se budou moci vrátit, ale není jasné. Pokud to bude třeba, nabídne jim magistrát náhradní ubytování. Praha kvůli neštěstí zřídila krizovou linku 800 100 991, na které jsou lidem k dispozici všechny potřebné informace.

Nosná stěna domu, která je rovnoběžná s Divadelní ulicí, je podle statika vychýlená asi o pět centimetrů. Pracovníci firmy Metrostav ji podepřou pomocí teleskopických vzpěr. Nosné konstrukce okolních domů podle statika poškozeny nejsou. Mnohé domy v okolí mají jen rozbité skleněné výplně oken. Policie odpoledne zaznamenala u kavárny Slávia v centru Prahy další únik plynu. Musela být odkloněna doprava, večer už ale fungovala normálně.

Autor: Jan Charvát