Všechny tři české kluby poletí v Poháru UEFA na západ

České kluby se v pátečním losu 1. kola Poháru UEFA vyhnuly obávané cestě na území bývalého Sovětského svazu a Jugoslávie. Všichni tři zástupci pojedou na západ. Nejatraktivnějšího soupeře dostaly Teplice, které narazí na pátý celek uplynulé sezony španělské ligy Espaňol Barcelona. Slavia se po jedenácti letech postaví proti irskému Corku, který tehdy vyřadila z předkola Poháru UEFA, když neinkasovala ani gól. Baník Ostrava vyzve nizozemský Heerenveen, který se před pěti lety dostal do hlavní soutěže Ligy mistrů. Všechny tři české kluby by měly začít 15. září na domácím stadionu, odvety se budou hrát o dva týdny později.

Z českých legionářů mají atraktivní soupeře Petr Ruman, který v dresu německé Mohuče nastoupí proti FC Sevilla, Petr Pižanowski se v brance Škody Xanthi postaví proti Middlesbrough, jenž loni vyřadil Baník. Na sever pojedou Libor Sionko a Štěpán Vachoušek, jejichž Austria Vídeň se utká s Vikingem Stavanger, a také David Jarolím s Hamburkem, který čeká FC Kodaň. Stejně jako Baník narazí na nizozemského soupeře reprezentační záložník Jaroslav Plašil, jehož Monako svedl los k Tilburgu. Stoper René Bolf jako jediný z českých zástupců poletí na Balkán, Auxerre bude o postup bojovat s předloňskými přemožiteli Slavie Praha, hráči Levski Sofie.

Trio Lumír Sedláček, Radek Mynář a Radim Sáblík v barvách polského Groclinu Grodzisk změří síly s francouzským Lensem. Prestižní dvojzápas neúspěšných klubů z předkola Ligy mistrů podstoupí Jan Laštůvka a Tomáš Hübschman, kteří v dresu ukrajinského mistra Šachtaru Doněck vyběhnou proti maďarskému šampionovi VSC Debrecín. Trenér Vlastimil Petržela si s Petrohradem zopakuje loňský zápas s AEK Atény, které Zenit ve skupině 2. kola soutěže rozstřílel 5:1.