Vojáci odletěli do Afghánistánu, Turkmenistánu povolil přelet

Armádní letoun Airbus A-319, který se v pátek musel kvůli problémům s povolením přeletu přes území Turkmenistánu vrátit do Prahy, v sobotu ráno opět odletěl do afghánského Kábulu. Stalo se tak poté, co povolení k přeletu turkmenského vzdušného prostoru získal písemně. ČTK to řekla mluvčí náčelníka generálního štábu české armády Mira Třebická.

Letadlem podle ministerstva obrany cestovalo kromě posádky 39 osob. Byli mezi nimi afghánští pacienti, kteří se léčili v Česku a teď se v doprovodu příbuzných vraceli do vlasti, dále čeští vojáci, kteří se z dovolené vraceli zpět do afghánské mise, část nového kontingentu polní nemocnice a chemické jednotky působící na letišti v Kábulu a také vedoucí civilní části provinčního rekonstrukčního týmu v Lógaru Václav Pecha.

Letadlo odletělo z Prahy už v pátek před polednem na základě ústního příslibu turkmenské strany, že mu bude vydáno povolení k přeletu turkmenského území. To se ale podle českého ministerstva obrany nestalo, proto se stroj týž den večer vrátil do Prahy. Podobné problémy s turkmenskými úřady měly české letouny loni i o rok dříve.

Autor: Peter Gabaľ