Vladimír Železný čeká v cele na rozhodnutí o tom, zda půjde do vazby

Ředitel české soukromé televize Nova Vladimír Železný strávil v úterý téměř šest hodin u výslechu, který skončil jeho zadržením a umístěním do cely předběžného zadržení. Ve středu hodlá vyšetřovatel požádat státního zástupce, aby soudu navrhl vzetí Železného do vazby. Jeho právníci proti tomu protestují. Poukazují mimo jiné na to, že vyšetřovatel zmírnil dubnové obvinění Železného z poškozování věřitele na pokus o tento trestný čin. Advokát Železného Radek Jilg ČTK řekl, že vyšetřovatel chce žádost o vazbu zdůvodnit obavami z toho, že by Železný mohl na svobodě ovlivňovat svědky, pokračovat v trestné činnosti, či ji dokončit. K soudu se přitom žádost o uvalení vazby musí dostat do 48 hodin od zadržení Železného, tedy do čtvrtečního odpoledne. Soudce pak musí do 24 hodin o návrhu rozhodnout.

Železný je podezřelý, že se pokusil vystavením miliardové směnky lichtenštejnské nadaci Astrona Foundation způsobit firmě Central European Media Enterprises (CME) škodu zhruba 900 miliónů korun. CME se dříve podílela na chodu Novy a podle mezinárodní arbitráže jí má Železný zaplatit miliardu korun. Místo toho vystavil miliardovou směnku lichtenštejnské nadaci Astrona Foundation. Na přípravě smlouvy s nadací se podle médií podílel Železného právník Aleš Rozehnal. I on je vazebně stíhán pro pokus o poškozování věřitele. Jeho obhájce podal proti vazbě stížnost.

Zadržení Železného a jeho dočasná nepřítomnost v televizi Nova nijak neovlivní fungování tohoto média, sdělil ČTK Martin Chalupský, mluvčí společnosti CET 21, jež drží licenci na vysílání Novy. Události nebudou mít dopad ani na chod slovenské sítě regionálních televizí TV Global, informoval její generální ředitel Richard Rybníček, zástupce České produkční invest na Slovensku, která je blízká Železnému.