Vladimír Hučín odešel od soudu s podmínkou

Podmíněným trestem šest měsíců se zkušební dobou na jeden rok potrestal dnes Okresní soud v Přerově bývalého zpravodajce BIS Vladimíra Hučína za to, že od BIS v roce 2001 neoprávněně získal 7600 korun na nemocenských dávkách. Obhájce Milan Hulík poukazoval na to, že Hučín ve vazbě nemohl předat zaměstnavateli potvrzení o ukončení pracovní neschopnosti.

"Je to rozhodnutí zločinecké justice. Tvrdím, že postkomunistická justice navázala na předchozí zločiny, a proto na mě reaguje tak, jak reaguje," uvedl po vynesení rozsudku Hučín. Zdůraznil, že celý proces byl vykonstruovaný a podílí se na něm zejména přerovské okresní státní zastupitelství. "Mají důvod se mě obávat, protože jsem rozkrýval pronikání komunistických kádrů do justice. Proto mě chtěli dostat z BIS, uvěznit a následně kriminalizovat," doplnil.

Vynesení rozsudku doprovázela bouřlivá atmosféra. Přítomní příznivci Hučína v soudní síni hlasitě volali "hanba", proto ji soudce nechal vyklidit. Zdenu Mašínovou, sestru bratrů Mašínů, justiční stráž dokonce z jednací místnosti vyvedla proti její vůli. Hučín již peníze, které získal neoprávněně, vrátil. Je podezřelý z dalších šesti trestných činů. Obžaloba ho mimo jiné viní z toho, že zneužíval kontrarozvědku ke svým osobním zájmům, šířil mezi lidmi obavy z levicového extremismu či nezákonně přechovával zbraně, munici a tajné materiály. Hučín všechna obvinění popírá. Hrozí mu až deset let vězení. Proces bude zřejmě pokračovat na podzim.