Vláda schválila novelu o zaměstnanosti, která zkrátí podporu

Stát zřejmě sníží podporu nezaměstnaným. Vláda schválila návrh ministra práce Petra Nečase (ODS) zkrátit dobu podpory v nezaměstnanosti o jeden měsíc a změnit i její výši. Norma, kterou nyní čeká posouzení sněmovnou, upravuje sociální dávky pro lidi bez práce či systém zelených karet pro zahraniční pracovníky. Nečas v novele navrhuje, aby nezaměstnaní do 50 let pobírali podporu místo půl roku pět měsíců, lidé od 50 do 55 let místo devíti osm měsíců a osoby nad 55 let místo roku 11 měsíců. V prvních dvou měsících by podle návrhu měli dostávat 65 procent svého předchozího průměrného čistého příjmu, v dalších dvou měsících jeho polovinu a ve zbytku 45 procent. Nyní dostávají tři měsíce polovinu výdělku, pak 45 procent. Maximálně mohou letos získat 12.249 korun měsíčně. Strop chce Nečas zachovat.

Zaměstnavatelé se zpřísněním podmínek souhlasí, jde podle nich o motivační prvek, který nezaměstnané přiměje k aktivnějšímu přístupu při hledání nového zaměstnání. "Vzhledem k akutnímu nedostatku pracovních sil může jít o prostředek, který sníží počty nezaměstnaných v momentu, kdy poptávka po pracovní síle dlouhodobě převyšuje nabídku na trhu práce a nedostatek zaměstnanců se stává výrazným faktorem omezujícím další rozvoj firem," řekl ČTK prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek.

Podporu by nemuseli dál získat lidé, kteří v posledním půlroce nejméně dvakrát bez vážných důvodů odešli z práce, jakou jim zprostředkoval úřad práce. Nečas plánuje i omezení sociálních dávek dlouhodobě nezaměstnaným, kteří odmítnou nastoupit na rekvalifikaci či pracovat určitý počet hodin dobrovolnicky. Pokud naopak budou k dobrovolnické práci ochotní, mohli by si dávky zvýšit.

Autor: Peter Gabaľ