Vláda chce kvůli vízům "přitvrdit" vztah vůči americké vládě

Vláda se podle premiéra Jiřího Paroubka (ČSSD) shodla na tom, že bude razantně postupovat vůči americké vládě a dalším úřadům USA kvůli nerovnosti ve vízové politice obou států. Zatímco Američanům při cestách do Česka stačí pas, čeští občané stále potřebují do zámoří vízum. Premiér se začátkem dubna chystá osobně podívat na konzulární odbor amerického velvyslanectví v Praze, kde se žádosti o víza vyřizují. Paroubek po zasedání kabinetu novinářům řekl, že chování USA je "podivné". Nejbližší spojenec Prahy jednostranně znevýhodňuje české občany, i když Česko jako jedna z mála zemí stoprocentně podporuje americkou politiku, uvedl český premiér. Připomněl například angažmá českých vojáků v Afghánistánu či Iráku. Zdůraznil nicméně, že i přes tvrdší postoj vůči Washingtonu nemíní česká vláda nijak narušit obchodní vztahy ani výměnu turistů s největší světovou velmocí.

Američané podmiňují zrušení vízové povinnosti pro Českou republiku a některé další státy maximálně tříprocentní mírou zamítnutých žádostí o víza z té které země. Podle amerických diplomatů ale ročně neuspěje asi deset procent českých žadatelů o americké vízum. Loni podle amerického velvyslanectví o něj žádalo asi 35.000 Čechů. Americké ministerstvo zahraničí vyjádření českého premiéra nekomentovalo. "Každý stát má právo a odpovědnost určovat si vlastní vízovou politiku," řekl na dotaz ČTK Terry Davidson z oddělení, které na ministerstvu sleduje dění v České republice.

Česká republika by při svém úsilí zavést bezvízový styk se Spojenými státy měla využívat všechny diplomatické i politické možnosti, soudí bývalý český velvyslanec ve Washingtonu Michael Žantovský. Nynější snaha české vlády má proto podle něj smysl. Zájmy republiky v USA zastupoval v letech 1992 až 1997. Nesdílí přitom obavy, že takový postup by mohl být ve svém důsledku kontraproduktivní.