Vítězem karlovarského festivalu je polský film Můj Nikifor

Velkou cenu, tedy Křišťálový globus a finanční částku 20.000 dolarů, si z jubilejního 40. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech odnesl polský snímek režiséra Krzysztofa Krauzeho Můj Nikifor. Odměnila tak originalitu i realizaci příběhu, který vznikl podle autentických údajů o životě Epifana Drowniaka, proslulého jako naivistický malíř Nikifor Krynický. Krauze, který je od roku 2001 členem Evropské filmové akademie, zabodoval ještě jednou, když převzal cenu za režii. Za ohromující přeměnu v muže a za vynikající výkon ve filmu převzala osobně cenu i osmdesátiletá herečka Krystyna Feldmanová, která v tomto snímku hrála titulní roli.

Ocenění byla v hotelu Thermal vyhlášena v sobotu večer, na koprodukční česko-slovenský film Martina Šulíka Sluneční stát cena nezbyla. Divácká cena deníku Právo patří kanadskému filmu Můj život s otcem, jehož režisérem byl Sébastien Rose. Zvláštní cenu dostal izraelský režisér Eyal Halfon za mozaikovitě strukturované drama Taková krásná země. Je nepředvídatelným pohledem na společenské poměry v oblasti ležící v blízkosti Mrtvého moře.

Ceny za nejlepší mužský herecký výkon získali Luca Zingaretti za nesentimentální portrét faráře v italském soutěžním snímku Za bílého dne (režie Roberto Faenza) a Uri Gavriel za neokázalé a zároveň impozantní ztvárnění ústřední role v izraelském snímku Taková krásná země. Zvláštní uznání za "nekompromisní pohled" porota přiznala japonskému příběhu Večeře u Noriko. Režisér Sion Sono ho natočil jako rodinný portrét ze současnosti o generační vzpouře jinak poslušných dcer.

Jubilejní 40. ročník festivalu nabídl 242 celovečerních filmů a další desítky snímků krátkých. Téměř 190 jich bylo v Česku uvedeno poprvé, z toho 16 ve světové a 34 v mezinárodní či evropské premiéře. Během devíti dnů se uskutečnilo se 517 představení pro 142.506 diváků.