Vinobraní se zúčastnily desítky tisíc lidí

Na vinici sv. Kláry v Praze - Troji měli příchozí příležitost ochutnat dobrá vína a letošní burčák. Vinice sv. Kláry se nachází na strmém svahu nad Trojským zámkem. S určitostí je doložena z doby vlády Karla IV. Uprostřed vinice se nachází malý viniční domek, jehož historie sahá do 18. století. Je stejně jako celá vinice a kaple sv. Kláry památkově chráněný. Svou rozlohou 3,5 hektaru je vinice sv. Kláry největší z pěti pražských vinic.

Jako velmi úspěšný hodnotí pořadatelé letošní ročník vinobraní ve Znojmě. Oslav sklizně hroznů, které začaly již v pátek, se zúčastnilo asi 46.000 návštěvníků. "Měli jsme více prodejců vína a burčáku než při minulých ročnících. Vydařil se i historický průvod městem," řekla mluvčí znojemské radnice Anna Maixnerová. Vrcholem vinobraní byl průvod, v němž ochotníci připomněli návštěvu krále Jana Lucemburského, který do Znojma zavítal s početným doprovodem v roce 1327.

Třídenní slavnost vinobraní vyvrcholilo také v Mělníku. Největší společenská událost roku, která vždy uzavře centrum města pro automobilisty, tradičně nabídla desítky kulturních a zábavných vystoupení i velké možnosti ukojit gurmánské a pijácké choutky.