Vinaři veřejnosti poprvé představili mladé víno z letošní úrody

Moravští vinaři v pátek v Brně poprvé veřejnosti oficiálně představili mladé víno z letošní úrody. Na Moravském náměstí se sešlo kolem stovky zájemců, pro něž sommeliéři jako vůbec první otevřeli Modrý Portugal z Věstonických sklepů. ČTK to za pořadatele řekl Roman Bajčan. Na domácí trh se letos dostane 120.000 lahví mladého vína pod značkou Svatomartinské, kterou letos získal Vinařský fond od původního majitele Jiřího Kopečka. Fond nabídl využití známky všem vinařům, kterých se přihlásilo do hodnocení odbornou komisí 28 s celkem 51 vzorky. Požadovanými kritérii prošlo 46 vín od 27 výrobců.

Mezi firmami, které ve výběru odborné degustační komise uspěly, byly například ZD Sedlec nebo Vinné sklepy Valtice. Ty připraví vůbec největší kolekci asi 40.000 lahví tří odrůd. Od tohoto výrobce půjde na trh láhev asi za 60 korun. Pod značkou Svatomartinské se bude prodávat bílé víno odrůdy Müller-Thurgau a Veltlínské červené rané; růžové a červené víno pak z odrůd Modrý Portugal a Svatovavřinecké.

Podle tuzemských obchodních sítí dávají Češi stále více přednost vínu před ostatními druhy alkoholu. Vína se loni spotřebovalo 1,7 milionu hektolitrů, což představuje v průměru 17,5 litru na obyvatele.