Vicepremiéři si kompetence ještě nerozdělili, moc se ale nezmění

Pět místopředsedů nové vlády Jiřího Paroubka si zatím mezi sebou nerozdělilo kompetence. Předpokládají ale, že víceméně zůstane zachovaný model z předchozího koaličního kabinetu Stanislava Grosse, v němž působili i nynější vicepremiéři Martin Jahn, Zdeněk Škromach, Pavel Němec a Milan Šimonovský. Novým místopředsedou vlády se stal Bohuslav Sobotka, který je prvním zástupcem Paroubka. Bude tedy premiéra zastupovat a řídit schůze kabinetu v jeho nepřítomnosti. V Grossově týmu zastával tuto roli Škromach, nyní řadový místopředseda.

Paroubek ČTK řekl, že zatím se svými místopředsedy o rozdělení pravomocí nehovořil. "Oni jsou především ministry ve svých resortech," uvedl. Místopředseda pro ekonomiku Jahn, který jako jediný z vicepremiérů neřídí žádné ministerstvo, bude zřejmě i nadále garantovat vládní politiku v oblasti vědu a výzkumu, lidských zdrojů a udržitelného rozvoje. Škromach je ministr práce a jako vicepremiér by měl i v novém týmu odpovídat mimo jiné za vztahy s odbory a za tripartitu. Němec je ministrem spravedlnosti. Předpokládá, že v jeho působnosti místopředsedy vlády zůstane stejně jako dosud oblast lidských práv. Němec uvedl, že není důvod měnit pravomoci vicepremiérů, zřejmě jen Jahn se Sobotkou si musí vyjasnit, co budou mít na starosti.

Paroubek si z ministerstva pro místní rozvoj přivedl do Strakovy akademie mluvčí Veroniku Skořepovou i některé poradce, například někdejšího místopředsedu první polistopadové vlády Valtra Komárka či bývalého poslance ČSSD Zdeňka Trojana. Některé poradce nový premiér "zdědí" po svém předchůdci - zůstat mají Ivan Bušniak, Otto Novotný, Jan Mládek nebo Miroslav Kostelka. Ve funkci zůstává i vedoucí úřadu vlády Aleš Šulc. Premiér možná využije služeb bývalého ministra bez portfeje Jaroslava Bureše. "Byl bych rád, kdyby byl jedním z mých poradců a neodcházel úplně od rozdělené práce," řekl Paroubek o Burešovi v rozhovoru pro týdeník Ekonom. Odchod už avizoval Ivan Fišera, který Grossovi radil v otázkách vzdělávání či lidských zdrojů.