Více než 600 Čechů se vrátilo přes Německo speciálními autobusy

Více než 600 Čechů se kvůli koronaviru v posledních dnech vrátilo přes Německo do své vlasti speciálně vypravenými autobusy. ČTK a České televizi to v Berlíně řekl velvyslanec ČR v Německu Tomáš Podivínský. Zatímco dosud většina autobusů jezdila z Frankfurtu nad Mohanem, v neděli večer první dva se zhruba 70 lidmi vyrazily přímo od budovy české ambasády v německé metropoli. "Jsou to různé destinace, je to Bali, je to Honolulu, ale je to třeba i Kanada, Londýn, Paříž," vyjmenoval Podivínský některá místa, odkud se lidé přes Německo v době epidemie nemoci způsobené koronavirem vrací do Čech. V uplynulých dnech jich bylo vždy kolem 80 až 100.

"Cestujeme z Kuby. (O autobusovém spoji) jsme se dozvěděli z aplikace DROZD. Letenku jsme měli původně z Kuby do Moskvy a z Moskvy do Prahy. Aeroflot nám to zrušil a přerezervoval nám to sem do Berlína," řekl ČTK ke své cestě muž, který se představil jako Slávek. Stejně jako všichni ostatní ze 70 vracejících se Čechů měl na sobě roušku a před nástupem do autobusu, v němž byla sedadla pokrytá plastovou fólií, musel projít dezinfekcí rukou.

V pondělí ráno odjel z Česka do Itálie autobus, který veze 110.000 roušek jako dar náhradou za ochranné pomůcky, které byly minulý týden zabaveny v Lovosicích v Ústeckém kraji. Na palubě je i 43 italských občanů. Při cestě zpět autobus dopraví do vlasti české občany, kteří se ze země nemohli dostat. ČTK to sdělila mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová. Sto tisíc roušek bylo uloženo ve firemním skladu v průmyslové zóně v Lovosicích. Celníci tam objevili v úterý 680.000 roušek a 28.000 respirátorů. Následné šetření odhalilo, že část z nich byl darem Červeného kříže města Čching-tchien čínské provincie Če-ťiang čínským krajanům v Itálii.