Velkolepá rekonstrukce bitvy u Slavkova přilákala tisíce diváků

Do posledního místa se podařilo zaplnit jeviště čtyřicetihektarového areálu v Tvarožné na Brněnsku, na němž se v sobotu odehrávala rekonstrukce bitvy tří císařů. Velkolepými bojovými scénami si v ní připomnělo 200. výročí bitvy u Slavkova bezmála 4000 členů vojenských historických klubů z 23 zemí světa. Potyčky podle předběžných odhadů sledovalo více než 28.000 diváků. Rekonstrukce bitvy byla svým pojetím v mnoha ohledech mimořádná. Jedinečnou se stala nejen vysokým počtem vojáků ve scénách. Do nich se podařilo začlenit i kavalerii tvořenou 215 jezdci na koních.

Ojedinělý byl také scénář akce. Historicky poprvé byl pojat tak, aby představil všechny klíčové okolnosti bitvy tří císařů. Vzpomínkové akce na tuto událost pořádají nadšenci pravidelně již dvacet let, avšak až do letošního roku vytvářeli organizátoři bojové scény, které představovaly jen části bitvy.

Mezi diváky byl i kardinál Miloslav Vlk. "Bojová ukázka je pro lidi velkou výzvou: neřešte spory válkou, jděte cestou odpuštění a smíření," řekl ČTK při sledování bitvy. Pevně doufá, že vzpomínková akce nebyla pro diváky jenom strhující show. V neděli bude Vlk společně s brněnským biskupem Vojtěchem Cikrlem sloužit ve Slavkově mši za oběti bitvy.

Bitva u Slavkova se odehrála 2. prosince 1805. Francouzský císař Napoleon v ní díky své skvělé taktice porazil šiky rakouského císaře Františka I. a ruského cara Alexandra I. Bitvy se účastnilo asi 200.000 vojáků, přičemž desetina z nich našla na bojišti smrt. Při nynější rekonstrukci bitvy spotřebovali nadšenci přes 1500 kilogramů střelného prachu a 200 kilogramů pyrotechniky. V závěru bitvy spálili také improvizovanou vesničku Telnice, tvořenou 20 objekty, o kterou při ukázkách sváděli boj.