Ve studené Vltavě plavalo 339 plavců

Slunečné počasí s teplotou kolem devíti stupňů Celsia dnes přilákalo na 69. ročník memoriálu Alfreda Nikodéma v centru Prahy rekordních 339 plavců. V hlavním závodě na 750 metrů zvítězil olympionik a držitel českého rekordu v přeplavání kanálu La Manche Rostislav Vítek. Druhá skončila loňská vítězka Lenka Štěrbová.

I když panovaly teploty netypické pro prosinec, teplota vody ve Vltavě dosahovala 6,9 stupně. "Teplota vody je stejná jako vloni, počasí je ale teplejší, svítí sluníčko. To je příjemnější, ale o to horší je vlézt do vody," řekl po vítězném závodu Vítek. Závodníkům podle něj nynější počasí příliš nevyhovuje, protože voda je výrazně studenější než vzduch. Nejstarším plavcem letošního ročníku byla pětaosmdesátiletá Božena Černá a nejmladšími účastníky čtrnáctiletá Barbora Vobořilová z pořádajícího 1. plaveckého klubu otužilců Praha a stejně starý Vojislav Štěrba z Pardubic. Na nejkratší trati na sto metrů se otužileckých závodů zúčastnil i otužilec původem z africké Angoly André Gabriel De Brito.

Memoriál Alfreda Nikodéma, který je nejstarším otužileckým závodem v ČR, je pojmenován po pražském zlatníkovi, který zpopularizoval sportovní otužování v tehdejším Československu; letos v březnu uplynulo 150 let od jeho narození.

Autor: Libor Kukal