Ve stáncích se nesmí až do odvolání prodávat tvrdý alkohol

Vláda kvůli množícím se otravám metylalkoholem rozhodla o plošném zákazu prodeje tvrdého alkoholu ve stáncích. Platí do odvolání od chvíle, kdy informaci ve středu odpoledne v televizi vyhlásil ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Série otrav metylalkoholem si zatím vyžádala nejméně 16 obětí a vláda je připravena, pokud nebude zdroj závadného alkoholu nalezen dostatečně rychle, "prohibici" rozšířit celoplošně. Premiér Petr Nečas po jednání vlády zdůraznil, že šíření otrav se snaží zamezit tisíce policistů, celníků a inspektorů. Premiér také apeloval na odpovědnost každého člověka.

Provozovatelům stánků, stánků s občerstvením, mobilních stánků a jiných mobilních a přechodných provozů je zakázáno rozlévání a prodej lihovin typu destilátů a tuzemáku s obsahem alkoholu nad 30 procent. Premiér Nečas v úvodu tiskové konference po jednání vlády vyjádřil soustrast blízkým a rodinám obětí otrav, účast se zdravotně postiženými a otravy označil za velkou tragédii. Občané by měli zlikvidovat podezřelý alkohol, nekonzumovat jej a v případě zdravotních potíží vyhledat lékařskou pomoc. Po vyhlášení zákazu stánkového prodeje tvrdého alkoholu vyrazili na kontroly jeho dodržování do ulic policisté. Podle zjištění ČTK se však na řadě míst tvrdý alkohol dále prodával. Stánkaři o zákazu buď nevěděli, nebo ho nerespektovali. Premiér Petr Nečas(ODS)upozornil, že porušování zákazu může být posuzováno jako trestný čin maření úředního výkonu, hrozí také pokuta i uzavření provozovny.

Na vyšetřování série otrav metylalkoholem pracuje už pracuje stovka kriminalistů z krajů, lidé z policejního prezídia, analytici a další odborníci, doplnil své kolegy ministr vnitra Jan Kubice. Ministři nevyloučili, že se jedná o jeden zdroj vadného alkoholu. Na dotaz, zda může být z Polska, reagoval ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) slovy, že nemůže vyloučit, že jed přišel ze zahraničí. Uvedl také, že 215 inspektorů České potravinářské inspekce už zkontrolovalo 1400 provozoven a odebralo 115 vzorků. Testy jsou hotové u 34 z nich a zatím prokázaly nezávadnost alkoholu. Už dopoledne ministři odsouhlasili vznik krizového štábu, který bude průběžně vyhodnocovat situaci.