Václav Klaus podpořil bulharské úsilí o vstup do Evropské unie

Bulharské úsilí o vstup do Evropské unie podpořil český prezident Václav Klaus, který v úterý zahájil třídenní státní návštěvu Bulharska. Připomněl však, že jde o "otevření prostoru" pro šanci, kterou přijetí do EU znamená. Na tiskové konferenci po rozhovorech se svým bulharským protějškem Georgim Parvanovem v sofijském prezidentském sídle Klaus uvedl, že jeho návštěva v Bulharsku "signalizuje zájem ČR na co nejintenzivnějších vzájemných vztazích".

Bulharsko má vstoupit podle plánu do EU v roce 2007. Klaus uvedl, že Česká republika podpořila vstup Bulharska do Severoatlantické aliance a "stejným způsobem podporuje vstup Bulharska do Evropské unie". "Těšíme se na Bulharsko v Evropské unii," dodal český prezident.

Na dotaz ohledně investic do bulharské energetiky a zejména do případného dokončení druhé bulharské jaderné elektrárny v Belene Klaus poznamenal, že otevření české ekonomiky světu bylo dobré pro ČR a stejně dobré bude i pro Bulharsko. Vyjádřil však naději, že investice do bulharské ekonomiky půjdou od českých podniků a nikoli od České republiky jako státu. ČEZ, který vlastní český stát, podepsal dohodu o privatizaci tří elektrodistribučních bulharských společností. Oba prezidenti vyjádřili naději, že se posílí rostoucí trend obchodní výměny mezi oběma státy.

Na česko-bulharském podnikatelském fóru prezident Klaus označil Bulharsko za politicky a hospodářsky stabilní zemi, ve které lze investovat. "Proces stabilizace, který nastal, je evidentní," řekl Klaus ke stovce českých a bulharských podnikatelů, kteří se sešli v sofijském hotelu Sheraton na společné poznávací schůzce. Fóra se zúčastnil také bulharský prezident Georgi Parvanov, který Bulharsko nabídl jako "základnu pro pronikání" do oblasti Balkánu, protože má dohody o volném obchodu se sousedními státy.