Václav Havel podepsal petici za záchranu karlovarského divadla

Bývalý prezident Václav Havel podepsal v neděli petici za záchranu karlovarského městského divadla. To bylo k 1. červenci zrušeno jako příspěvková organizace města.

Petici za záchranu divadla iniciovala skupina složená z herců, výtvarníků, lékařů a podnikatelů. Poprvé byla veřejnosti předložena 19. června a do dnešního dne ji podepsalo více než 5000 lidí. Jsou mezi nimi i známé osobnosti, například režisérka Věra Chytilová, moderátor Marek Eben, publicista Jan Rejžek, zpěvák Jiří Suchý a další.

Organizátoři petiční akce se domnívají, že rušení a snaha o reorganizaci tradičních kulturních institucí v Karlových Varech může být precedentem pro celou českou kulturu. "Obáváme se, že je ohrožen i Karlovarský symfonický orchestr. Proto v petici žádáme i zachování tohoto nejstaršího evropského symfonického tělesa," poznamenala Kulhánková.

Městské divadlo poslanci zastupitelstva zrušili jako příspěvkovou organizaci magistrátu v březnu. Jako důvod uváděli dlouhodobý pokles návštěvnosti a ztrátovost provozu. Teď se zatím bez úspěchu snaží divadlo pronajmout k provozování jinému subjektu.