V evropských zemích volily tisícovky Čechů

Volební místnosti se v sobotu uzavřely také na českých zastupitelských úřadech v evropských zemích. Například v Německu se českých sněmovních voleb zúčastnila téměř tisícovka lidí, v Belgii jich k volebním urnám přišlo přibližně 750. V Německu svůj hlas v předčasných volbách do Sněmovny odevzdalo 968 osob, velká část z toho využila voličský průkaz. Zájem o hlasování tak výrazně překonal lednové prezidentské volby, v jejichž druhém kole v Německu hlasovalo 735 lidí. Proti předchozím volbám do Sněmovny byla nyní účast téměř trojnásobná. Nejvíc lidí dorazilo na velvyslanectví v Berlíně, kde svůj hlas odevzdalo 413 lidí.

Celkem přibližně 750 lidí přišlo vhodit svůj hlas do volební urny v pátek a v sobotu na českém velvyslanectví v Belgii. V belgické metropoli, kde sídlí evropské instituce i centrála NATO, měli na vyslanectví ve voličském seznamu registrováno 733 voličů, další lidé využili k uplatnění svého práva voličský průkaz.

Na českém velvyslanectví v Bratislavě hlasovalo více lidí než v roce 2010. Během pátku a soboty přišlo do volební místnosti na ambasádě téměř 500 voličů, sdělila vedoucí konzulárního úseku velvyslanectví Viera Jarešová. Ve volbách konaných před třemi lety tam odevzdalo hlas 430 českých občanů. Volební místnost na ambasádě v Bratislavě byla jediným místem, kde Češi na Slovensku mohou v předčasných volbách odevzdat svůj hlas. Krajané z východního Slovensku už dříve upozornili, že právě vzdálenost od Bratislavy je pro ně překážkou proto, aby se voleb zúčastnili.

Autor: Jan Charvát