V Česku se vyškolila skupina iráckých restaurátorů archiválií

V České republice se vyškolilo 12 iráckých restaurátorů archiválií, kteří nyní budou pomáhat při obnově válkou poničených kulturních pamětihodností ve své zemi. Kurz trval dva měsíce v Institutu restaurování a konzervačních technik v Litomyšli, peníze na jeho konání letos v létě uvolnila vláda. Školení bylo ve čtvrtek slavnostně ukončeno v Praze. Čeští restaurátoři zároveň předali Iráčanům několik vzácných rukopisů z bagdádské knihovny, které byly předtím v Česku usušeny a dezinfikovány. Na jejich záchraně se podíleli i účastníci kurzu. Další archiválie budou restaurovány již v iráckých laboratořích, což však vzhledem k situaci v zemi bude zřejmě pomalý proces.

"Nekladli jsme si za cíl naučit je (účastníky kurzu) profesionálně restaurovat. Chtěli jsme, aby uměli metodicky přistoupit k problémům, které je čekají," řekl na slavnostním zakončení školení v pražském Klementinu Michal Ďurovič ze Státního ústředního archivu. Podle něj se studenti budou muset do Česka zřejmě ještě vrátit, aby své znalosti v oblasti restaurátorství dále prohloubili.

Na pomoci při obnově iráckých kulturních památek se podílela česká ministerstva kultury a zahraničí, Národní knihovna, Státní ústřední archiv a soukromá společnost. Stát na projekt uvolnil deset milionů korun. Česká republika pomohla irácké straně také s rekonstrukcí mikrografického pracoviště bagdádské národní knihovny. Při návštěvě českého ministra obrany Karla Kühnla v jižním Iráku na počátku prosince byla do země dopravena první část zařízení této laboratoře. V Basře si ji vyzvedl irácký ministr kultury Mufíd Džazajrí.