U soudu s vojákem Hradní stráže svědčil jeho odsouzený kolega

Hlavní líčení s bývalým hradním vojákem Petrem Panovčíkem kvůli vydírání dvou bulharských prostitutek začal výslechem jeho kolegy. Milana Andráše i Panovčíka již dříve z tohoto činu Obvodním soud pro Prahu 1 uznal vinnými, Panovčík se ale proti trestnímu příkazu odvolal. I když Andráš čtyřměsíční trest s ročním odkladem přijal, ve výpovědi popřel, že by někoho s Panovčíkem vydírali nebo dokonce znásilnili.

Poškozené bulharské prostitutky se k obvodnímu soudu nedostavily, přítomen nebyl ani Panovčík. Písemně ale souhlasil s projednáním případu. Kvůli nepřítomnosti Bulharek samosoudkyně Helena Králová po výslechu Andráše líčení odročila na 28. července. Panovčíkovi hrozí až tři roky vězení.

Vojáci-psovodi podle obžaloby loni v červnu oslovili v centru Prahy dvě prostitutky. Údajně se vydávali za policisty a ženám sebrali mobilní telefony a pasy. Hrozili jim vyhoštěním, když každému nedají 2000 korun. Po zaplacení jim vojáci věci vrátili, jednu z nich prý Andráš následovně donutil k souloži.

Ve výpovědi Andráš uvedl, že cizinky muže oslovily samy a nabízely sexuální služby. Přemlouvaly je tak dlouho, až Andráš s návrhem souhlasil. Neměl u sebe dostatek peněz, tak Panovčík za službu zaplatil. Panovčík ale disponoval pouze třemi pětitisícovými bankovkami. Prostitutky jim tedy samy daly pasy a telefony do zástavy a šly bankovku rozměnit. "Byly pryč asi dvacet minut, a tak jsme se do dokladů i na mobily podívali," uvedl Andráš. Po návratu vojákům vrátily 4500 korun a Andráš s jednou z nich na chvíli odešel.

Andráš si neumí vysvětlit, proč je prostitutky obvinily. "Také nevím, jak mohly vypovídat, že jsem profesionální voják. U sebe jsem v tu chvíli neměl žádné doklady a oba jsme byli oblečení v šortkách a letní košili," řekl Andráš. Nikdy prý po nich peníze nevyžadovali. "Zničilo mi to život," dodal. Ani jeden z mužů už u Hradní stráže neslouží. Jeden údajně dostal výpověď, druhý odešel sám. K usvědčujícím důkazům patří podle policie kondom se spermatem a pachové stopy na mobilních telefonech i pasech Bulharek. Navíc podle policie i některé další prostitutky shodně vypověděly, že obvinění do jejich rajonu chodili a představovali se jako policisté.

Hradní stráž provází v posledních letech řada afér. Výchovný poradce byl obviněn z orálního znásilňování hradních vojáků, erotické fotografie jiných vojáků se objevily na internetu. Před časem se jeden z vojínů zastřelil samopalem.