Topolánek varoval před energetickou závislostí na Rusku

Evropa i Česká republika by se měly snažit snižovat či alespoň nezvyšovat energetickou závislost na Rusku. Největší evropský producent ropy a zemního plynu totiž využívá přírodní zdroje k prosazování svých zájmů v Evropě a usiluje o získávání dalších podílů na trzích. Na energetickém fóru pořádaném Rádiem Svobodná Evropa to řekl premiér Mirek Topolánek. "Rusko má tendenci ovlivňovat cenu těchto komodit a vydírat státy EU prostřednictvím případných dodávek do zemí, jako jsou Indie či Čína," prohlásil Topolánek. Tyto tendence se podle něj objevují i v České republice, přestože země v 90. letech své zdroje plynu a ropy diverzifikovala. "Existují tady rizika, například možné otočení ropovodu z Ingolstadtu či změna technologií v kralupské rafinerii, která by pak zpracovávala pouze ruskou ropu. Otázkou také zůstává, zda polský stát stále ještě kontroluje společnost PKN Orlen, která je majitelem Unipetrolu, a kdo vlastní slovenskou část ropovodu Družba," uvedl premiér.

"PKN Orlen již v minulosti opakovaně deklaroval, že nepodporuje otočení ropovodu IKL a jeho zájmem je obstarávat nákup ropy z více zdrojů, aby vzrostla spolehlivost dodávky a klesla závislost na jednotlivých dodavatelích," uvedla pro ČTK mediální zástupkyně polského koncernu v ČR Daniela Velová. Z celkové tuzemské spotřeby ropy pocházejí z Ruska asi tři čtvrtiny. U zemního plynu jsou to přibližně čtyři pětiny.

Snížit závislost na Rusku by podle Topolánka pomohla i evropská renesance jaderné energetiky. "I pod tímto tlakem si Evropa uvědomí, že nemá jiné možnosti," sdělil. Projekt výstavby nového jaderného zdroje v Česku v současnosti považuje za mrtvý. Například životnost dukovanské jaderné elektrárny by ale mohla být prodloužena až za rok 2030. "Pak bychom postavili nový zdroj v této lokalitě," řekl premiér.

Autor: Peter Gabaľ