Topolánek chce kandidovat v Praze, Paroubek tam chce Jahna

Premiér a pravděpodobný volební lídr ČSSD Jiří Paroubek nevyslyšel výzvu šéfa nejsilnější opoziční strany Mirka Topolánka, aby spolu za rok svedli volební souboj ve stejném regionu. Šéf ODS uvedl, že při volbách do sněmovny bude pravděpodobně kandidovat v Praze. Paroubek ještě není zcela rozhodnut, zamýšlí prý kandidovat v Ústeckém kraji. V metropoli chce jako volební jedničku ČSSD vicepremiéra pro hospodářství a nestraníka Martina Jahna. "Myslím, že je to člověk, ze kterého může mít ODS strach," řekl premiér na Jahnovu adresu v nedělní debatě v televizi Nova.

Topolánek k tomu řekl, že z Jahna strach "samozřejmě" nemá. "Klíčové pro to, jestli Jahn pro nás je, nebo není riziko, je to, co se mu podařilo prosadit," poznamenal předseda ODS. Připomněl, že Jahnovy liberální návrhy byly smetány jak ministrem financí a místopředsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou, tak i Paroubkem. Topolánek poznamenal, že kandidatura Jahna i ministryně zdravotnictví Milady Emmerové svědčí vzhledem k jejich názorové rozdílnosti o programové prázdnotě ČSSD.

Paroubek nevyloučil, že pražskou kandidátku ČSSD by mohla znovu vést ministryně školství Petra Buzková. Sestavení kandidátky je na pražských členech strany, Jahn možná nakonec nebude kandidovat, uvedl premiér. V jeho podpoře Jahnovi prý "nehraje výraznou roli" kritický názor Buzkové na policejní řešení situace kolem letošní technoparty CzechTek. O volebním lídrovi ČSSD podle Paroubka rozhodne Ústřední výkonný výbor strany na zasedání 24. září. ODS bude mít dvoutýdenní časový náskok, její Výkonná rada se sejde už 10.září v Třešti u Jihlavy.