Tony Blair předal Jiřímu Paroubkovi londýnský patrový autobus

Británie považuje Českou republiku za silného a spolehlivého spojence v Evropské unii i NATO. Během páteční návštěvy Prahy to prohlásil britský premiér Tony Blair. Ocenil dobré výsledky české ekonomiky a práci předsedy vlády Jiřího Paroubka, na jehož pozvání přijel do české metropole na sraz evropských levicových lídrů. Při té příležitosti vyzvedl i postoj Česka při jednáních o unijním rozpočtovém výhledu do roku 2013. Ty se odehrávaly v průběhu loňského britského předsednictví.

V Praze se britský premiér vyjádřil i k několika dalším závažným tématům současnosti. V rozhovoru pro Českou televizi a ČTK varoval před zánikem transatlantických vazeb. Vztah Evropy ke Spojeným státům označil za základní součást bezpečnosti starého kontinentu.

Násilné protesty, které vyvolalo zveřejnění karikatur proroka Mohameda v evropském tisku, je podle britského premiéra neospravedlnitelné. "Dokážu pochopit, že karikatury někoho urazily. Neexistuje ale absolutně žádné ospravedlnění pro útoky na velvyslanectví nebo útoky na lidi," uvedl Blair.

Dále britský premiér uvedl, že Írán musí plnit své povinnosti a závazky v oblasti jaderné politiky, a pokud tak neučiní, bude muset jednat Rada bezpečnosti OSN a může nastat vážná situace. "To bychom měli velmi jasně říci," řekl Tony Blair po jednání s českým premiérem Jiřím Paroubkem v Praze.

Šéf labouristů předal premiéru Paroubkovi londýnský patrový autobus double-decker, který ČSSD využije v předvolební kampani. Zatímco double-deckery známé z anglických ulic byly tradičně červené, autobus sociálních demokratů je oranžový a je na něm volební heslo "Jistoty a prosperita".

Mluvčí volebního týmu ČSSD Anna Veverková uvedla, že autobus čekají ještě drobné úpravy. Ještě pořád má například totiž britskou poznávací značku. Bude také ozvučen.

Autobus z Británie budou moci využívat všichni volební lídři, kteří o něj projeví zájem. Do Ústeckého kraje, kde kandiduje Paroubek, vyjede ale expremiér Miloš Zeman opět s volebním autobusem Zemákem. Zeman s ním bojoval o hlasy voličů již v parlamentních volbách v letech 1996 a 1998. ČSSD má double-decker zapůjčený na rok. Jak jej využije po volbách, není zatím podle Veverkové možné říct.

Autor: Peter Gabaľ