Tisíce lidí se přišly rozloučit s hokejovým trenérem Hlinkou

Tolik smutku a bolesti prostory Velkého sálu paláce na Žofíně, místo častých velkolepých oslav úspěchů českého sportu, zřejmě nepamatují. Pozůstalí v čele s maminkou, manželkou Liběnou a synem Ivanem, spoluhráči, současní hráči, funkcionáři a tisíce dalších lidí v úterý odpoledne přišli dát poslední sbohem Ivanu Hlinkovi. Vynikající hokejista a respektovaný trenér podlehl v pondělí 16. srpna ve čtyřiapadesáti letech následkům autonehody nedaleko Karlových Varů.

"Slova, slova, slova," zahájil v reminiscenci na Williama Shakespeara svoji smuteční řeč herec Josef Vinklář, Hlinkův blízký přítel. "Ale mohou vůbec obsáhnout lidský život, a natož takový, jaký jsi žil, Ivane, ty? Skláním se před tebou za to, co jsi udělal pro český, evropský i světový hokej. V životě jsou ale i cennější věci, za které se neudělují medaile. Bronzová, stříbrná ani zlatá. Ale ty bys je zasloužil, za svůj vztah k lidem, přátelům, kamarádům a rodině," ocenil Hlinkovy lidské hodnoty. Pódium, na němž byly v uzavřené rakvi vystaveny Hlinkovy ostatky, zdobily stejně jako obvodové stěny Velkého sálu desítky věnců. Od národního týmu, hokejového svazu, extraligových klubů, ale také od premiéra Stanislava Grosse.

Pozvánku přijalo na šest stovek významných hostů, mezi nimi šéf Českého olympijského výboru Milan Jirásek, rakouský člen Mezinárodní hokejové federace Hans Dobida, předseda hokejového svazu Vratislav Kulhánek či ředitel extraligy Stanislav Šulc. Nechyběli ani Hlinkovi bývalí spoluhráči Vladimír Martinec, František Pospíšil, Jiří Holeček, Josef Augusta, Peter Šťastný a Václav Nedomanský. V tmavých oblecích a vázankách dorazil z Karlových Varů kompletní reprezentační výběr připravující se na Světový pohár. Za hráče i realizační tým promluvil obránce Jiří Šlégr, jeden z odchovanců litvínovského hokeje, pro něhož byl Hlinka něco jako druhý otec.

"Zbožňoval život a svým vtipem a šarmem dokázal kolem sebe šířit jedinečnou náladu a pohodu, pro nás hráče byl zase vzorem. Naslouchali jsme mu a sledovali každý jeho krok. Svým charizmatickým přístupem a úspěchy v rozhodování dokázal stmelit naši hokejovou partu, kterou dotáhl až na hokejový Olymp," připomněl chvějícím se hlasem Hlinkovy zásluhy o historický triumf na olympijském turnaji století v Naganu. Na závěr se Šlégr poklonil směrem k Hlinkově rakvi a slíbil, že hokejisté udělají všechno pro úspěch na nadcházející ostře sledované akci.

Sálem se nesly tóny státní hymny, ale také hudba z filmu Tenkrát na Západě a už klasická skladba "We are the Champions" od britské skupiny Queen. Během ceremoniálu, který trval tři čtvrtě hodiny, zazpíval i písničkář Honza Nedvěd. Myšlenkami byli s oblíbeným trenérem na jeho poslední cestě také Dominik Hašek, František Kučera, Petr Bříza a Robert Lang s Petrem Svobodou, kteří se s Hlinkou přiletěli rozloučit ze zámoří, kde trvale žijí. Přišli i hudebník Lešek Semelka a komik Josef Alois Náhlovský.

"Jen stěží lze uvěřit, že hranice mezi životem a smrtí je tak tenká," prohlásil svazový předseda Kulhánek. "Ivan Hlinka byl mimořádnou osobností jak na ledě, tak i mimo něj. Měl také úžasný dar strhnout ostatní kolem sebe k dosažení určeného cíle," vzdal hold trojnásobnému světovému šampionovi z let 1972, 1976 a 1977. Před Žofínem mezitím čekaly dlouhé zástupy těch, kteří přišli zavzpomínat a uctít Hlinkovu památku, položit kytičku nebo se jen poklonit výrazné osobnosti. Fronty v několika zástupech se tvořily až k Mostu Legií a způsobily v místech mezi Národním divadlem a mostem vedoucím k žofínskému paláci menší dopravní kalamitu, kterou museli řešit policisté. Pro veřejnost má být sál otevřen do 18:00, ale vzhledem k obrovskému zájmu jsou organizátoři údajně připraveni ponechat příchozím delší prostor. Hlinkův pohřeb se koná ve středu v kapli litvínovského hřbitova. Začátek obřadu je stanoven na 12:00.