Testy prokázaly další tří případy koronaviru, celkem je jich osm

Testy prokázaly v Česku další tři pozitivní případy nákazy novým typem koronaviru. Jde o dva příbuzné ženy z Děčína, u které se nákaza potvrdila dříve, a ženu z Prahy 6, kterou testovala soukromá laboratoř. V tiskové zprávě o tom informovalo ministerstvo zdravotnictví. Celkem je v zemi už osm nemocných. Dva nové případy pocházejí z okolí dvou již dříve nakažených z Děčína. "Oba dva byli do výsledků testů izolováni v domácí karanténě a oba budou hospitalizováni v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem. Rodina se vrátila z oblasti Veneto v Itálii," uvedla mluvčí ministerstva Gabriela Štěpányová.

Třetí potvrzený vzorek testovala soukromá laboratoř a později byla přítomnost nukleové kyseliny viru potvrzena i v Národní referenční laboratoři Státního zdravotního ústavu. "Vzhledem k tomu, že neexistuje potvrzení o kvalitě původního vzorku, byl v Nemocnici Na Bulovce u dané pacientky odebrán vzorek nový a odeslán znovu na vyšetření do Národní referenční laboratoře," dodala. Oficiálně potvrzený výsledek má být znám dnes večer.

Ministerstvo financí cenovým rozhodnutím začalo regulovat ceny respirátorů. V případě respirátorů vyrobených v EU úřad stanovil maximální cenu pro konečné spotřebitele na 175 Kč bez DPH. U respirátorů vyrobených mimo EU je limit stanoven na 350 Kč bez DPH. Cílem opatření je zamezit zneužívání současné situace kolem šíření nového koronaviru. Podle dostupných informací jsou respirátory, které slouží jako ochrana proti nákaze novým koronavirem, nedostatkovým zbožím i u dodavatelů.